Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković za austrijsku televiziju ORF: Crna Gora radi na svim poljima kako bi smanjila priliv ilegalnih imigranata u EU

Objavljeno: 17.06.2018. 22:41 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je u intervjuu austrijskoj nacionalnij televiziji ORF da Crna Gora preduzima brojne mjere kako bi smanjila priliv ilegalnih imigranata u Evropsku uniju.

„Imamo zabrinjavajuću situaciju, povećanje trenda ilegalnih migranata iz Grčke preko Albanije u Crnu Goru. … Mi smo u pet mjeseci ove godine registrovali oko 1.500 ilegalnih prelazaka, što je značajno više nego u prethodnoj godini tako da je očigledno da problem postoji i da trend nije dobar. Ali vjerujem da ćemo zajednički, radeći u regionu, uspjeti da odgovorimo tom izazovu. Crna Gora ima poseban plan za tu situaciju, ima Operativni tim koji je stavljen u funkciju i nadam se da ćemo naći odgovarajuća rješenja“ – rekao je predsjednik Marković.

Premijer je rekao da su prije dva dana ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Albanije dogovorili intenzivniju zajedničku kontrolu granice, da naša zemlja intenzivno sarađuje sa Fronteksom i to u operativnim akcijama, ali i razmjenom informacija i analiza rizika.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da u našoj zemlji postoji i Centar za migrante i da su pripremljene posebne lokacije za prihvat izbjeglica, ako taj talas zahvati i našu zemlju.

„Jačamo naše kapacitete, pokrenuli smo prema Evropskoj komisiji projekat sanacije jedne stare jugoslovenske karaule na granici sa Albanijom koja bi mogla biti migracioni prihvatni centar kako bismo stvari bolje kontrolisali. Preduzećemo sve kako ne bismo doživjeli onaj veliki rizični talas koji se desio 2015, koji nije zahvatio Crnu Goru. Ali sada se očigledno ruta mijenja, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i dalje prema Evropi. … Radimo na svim poljima kako bismo odgovorili ovom izazovu i smanjili pritisak na granice Evropske unije“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marović u intervjuu austrjskom javnom servisu ORF datom u subotu tokom radne posjete Austriji.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?