Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Završeni radovi na sanaciji nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka

Objavljeno: 18.06.2018. 20:43 Autor: KEI
Radovi na sanaciji nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka, u okviru projekta vrijednog nešto više od 1.800.000 eura, uspješno su realizovani. Projekat je zvanično započet 28.12.2016. godine, i potvrda je dobre saradnje između izvođača radova (kompanija Drava iz Slovenije), nadzora (konzorcijuma koji predvodi Garnets Consulting) i Direkcije javnih radova, imajući u vidu da je projekat na samom početku bio suočen sa brojnim problemima usled zatečene ogromne količine automobilskih guma (po procjenama između 700 – 900 tona) i nastavka odlaganja otpada uprkos postignutom dogovoru o obustavi odlaganja.

Saša Radulović
, šef IPA operativne strukture ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma izjavio je da je ovim značajnim infrastrukturnim projektom, riješen dugogodišnji problem u prijestonici Cetinje,u skladu sa međunarodnim standardima, čime je Crna Gora ispunila jednu od važnih obaveza prvenstveno prema svojim građanima, a zatim prema zahtjevima na putu evropskih integracija i zaštite životne sredine. Radulović je dodao da je odlaganje automobilskih guma, kao posebne vrste otpada, posebno izazovan zadatak, imajući u vidu njihov dug vijek trajanja i nedostatak svojstva bio-razgradivosti. To je problem sa kojim se suočavaju mnoge zemlje u svijetu, kao i u regionu, budući da se najčešće ova vrsta otpada nezakonito odlaže na deponijama, što neumitno dovodi do ugrožavanja životne sredine.

Herman Špic, šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori izjavio je da je riječ o važnom danu za građane Cetinja kao i za životnu sredinu Crne Gore, jer se ovim projektom uspješno realizovala prva sanacija jedne nesanitarne deponije u Crnoj Gori, otvorene deponije na kojoj se odlaže otpad na nepropisan način, štetan za kako za ljudsko zdravlje, životinjski svijet i okolinu.

Ivana Vujošević iz Kancelarije za evropske integracije kazala je da se posljednjih godina intenzivno radi na sprovođenju reformi koje podrazumijeva proces pripreme za integraciju u EU, a efekti ovog procesa se najbolje vide upravo kroz ovakve infrastrukturne projekte. Osim toga, na ovaj način se radi na stvaranju preduslova za buduće sprovođenje evropske kohezione politike i korišćenje mnogo izdašnijih evropskih strukturnih i investicionih fondova, koji će nam biti na raspolaganju kada Crna Gora postane članica Evropske unije, a čiji će primarni korisnici biti lokalne samouprave.

Direktor Direkcije javnih radova, Almer Kalač, istakao je da je sanacija nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka veoma važan projekat i da će Direkcija javnih radova pristupiti na ovaj način jednako ozbiljno i svakom narednom projektu i dodao da je Crna Gora je prepoznala važnost problema očuvanja životne sredine, čemu svjedočimo i danas.

Na samom završetku ceremonije, prisutnima se obratio i gradonačelnik prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, koji je izjavio da je neophodno nastaviti sa praksom rješavanja ekoloških crnih tačaka u opštini, kao I edukacijom mladih naraštaja o zaštiti životne sredine. Ovim projektom prekinut je višedecenijski nemaran odnos prema prirodnom okruženju, ali sanacija ovog odlagališta ne znači da je process završen, dodao je na kraju obraćanja.

Vrijednost Operativnog programa Regionalni razvoj 2012-2013 iznosi 26.159.626 €, od čega je 85% finansirano iz sredstava za pretpristupnu pomoć Evropske Unije odnosno IPA sredstava kroz komponentu III – Regionalni razvoj, a 15% iz Kapitalnog budžeta.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?