Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva bilo domaćin 54. sastanka SEETO Nadzornog odbora i 2. sastanka TCT Nadzornog odbora

Objavljeno: 18.06.2018. 21:29 Autor: MSP

Državna sekretarka Angelina Živković, sekretar Adis Pepić i samostalna savjetnica Bilsana Bibić su ispred Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore učestvovali 14. juna 2018. godine u Budvi na sastanku 54. SEETO (Transportna observatorija za Jugoistočnu Evropu) Nadzornog odbora i TCT (Ugovor o osnivanju transportne zajednice) Regionalnog nadzornog odbora. Sastanku su prisustvovali predstavnici resornih Ministarstava za oblast saobraćaja iz regiona Zapadnog Balkana, predstavnici SEETO Sekretarijata, kao i Evropske komisije.

 

Sastanak SEETO nadzornog odbora fokusirao se na značaj SEETO saradnje za region Zapadnog Balkana, postignute rezultate i ulogu koju je SEETO Sekretarijat igrao u ovom procesu. Posebno je naglašena potreba za održavanjem kontinuiteta SEETO saradnje i uspješni prelaz sa ovog okvira na saradnju pod TCT-ijem (Ugovor o osnivanju transportne zajednice). S ovim u vezi, SEETO Nadzorni odbor se složio sa potrebom nastavka rada SEETO Sekretarijata, u saradnji sa Evropskom komisijom i njenim zahtjevom za produženje kojim će se omogućiti nastavak aktivnosti u okviru SEETO saradnje do kraja 2018. godine. Predstavnici SEETO Nadzornog odbora su takođe predstavili otvorena pitanja koja se odnose na sprovođenje reformskih mjera u okviru Agende povezanosti, kao i napredak vezan za ConnecTA projekte u oblasti bezbjednosti na putevima, održavanja, ITS-a i prekograničnih prelaza. Na sastanku su kao predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva učestvovali državna sekretarka Angelina Živković i sekretar Adis Pepić.

 

Nakon sastanka 54. SEETO Nadzornog odbora održan je i 2. sastanak TCT Regionalnog nadzornog odbora. Zemlje potpisnice Ugovora o osnivanju transportne zajednice izrazile su zabrinutost zbog usporavanja dinamike i ispunjenja konkretnih koraka za uspostavljanje TCT Sekretarijata, te vremenskog okvira u kojem se isto može očekivati, budžeta i opisa poslova zaposlenih koji će raditi u TCT Sekretarijatu. Predstavnici Evropske komisije su predstavili prijedlog aktivnosti za rješavanje navedenih pitanja. Vezano za prioritizaciju pozicija u procesu regrutovanja zaposlenih u TCT Sekretarijatu, a u cilju što efikasnijeg pristupa pri uspostavljanju istog, predstavnici Crne Gore su podržali prijedlog Evropske komisije koji se odnosi na regrutovanje direktora TCT Sekretarijata a tek onda njegovih zamjenika. Na sastanku su kao predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva učestvovali sekretar Adis Pepić i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

 

Predstavnici SEETO Sekretarijata, predsjedavajući SEETO Nadzornog odbora, kao i predstavnici Evropske komisije su se posebno zahvalili Crnoj Gori kao domaćinu.

 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?