Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Eksperti Evropske agencije za monitoring droga pohvalili napore Crne Gore zu ovoj oblasti

Objavljeno: 15.06.2018. 02:45 Autor: Ministarstvo zdravlja
Šestočlana delegacija eksperata Evropske agencije za monitoring droga i zavisnosti od droga boravila je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.Organizacija ekspertske misije je realizovana u saradnji EMCDDA, Kancelarije za evropske integracije i Ministarstva zdravlja. 
Cilj realizacije tehničke misije je da se pruži dalja podrška aktivnostima koje Crna Gora realizuje u oblasti prikupljanja podataka i informacija iz oblasti droga . 
Poseban segment tehničke posjete je uskospecijalizovana oblast koja se odnosi na uspostavljanje sistema za rano upozorenja na pojavu novih psihoaktivnih supstanci, oblast koja je aktuelna na globalnom nivou.
Ekspertska misija je počela sastankom u Ministarstvu zdravlja, gdje je se gostima obratio državni sekretar Milovan Vujović, i predstavio organizaciju zdravstvenog sistema u Crnoj Gori. Vujović je zahvalio predstavnicima EMCDDA, na dosadašnjoj ekspertskoj podršci u usvajanju i primjeni standarda za izvještavanje . Takođe, istakao je značaj finansijske i ekspertske podrške koju je ova agencija opredijelila Institutu za javno zdravlje za sprovođenje istraživanja o upotrebi droga u opštoj populaciji u Crnoj Gori, bez koje ova aktivnost ne bi bila ostvarena.
Na sastanku je konstatovano da je Crna Gora uspješno realizovala prethodnu fazu uspostavljana institucionalnog, zakonodavnog i strateškog okvira za ovu oblast. Sljedeća faza, koja podrazumijeva izgradnju institucija, i primjene EU standarda, kao i umrežavanje i članstvo u EU sistemu za monitoring droga, nastaviće se uz ekspertske preporuke ove referentne agencije .
Evropski centar za monitoring droga i zavisnosti od droga je referentna agencija Evropske unije,koja se bavi prikupljanjem i analizom podataka i informacija u oblasti droga na nivou EU., u cilju sagledavanja različitih trendova u oblasti upotrebe droga . Ministarstvo zdravlja ima ulogu da koordinira aktivnostima na nacionalnom nivou,kroz uspostavljanje nacionalne mreže za podatke i informacije o drogama i kroz dalje standardizovano izvještavanje ka EMCDDA.
Na sastanku je potvrđena je otvorenost Ministarstva zdravlja za učešće u budućim projektnim aktivnostima EMCDDA u skladu sa nacionalnim prioritetima i potrebama,a na liniji strateškog opredljeljenja Crne Gore, da se punim kapacitetima doprinosi unapređenju stanja u oblasti sprečavanja zloupotrebe droga .
Sastanku u Ministarstvu zdravlja su prisustvovali Jasna Sekulić, načelnica Odjeljenja za politike droga u Ministarstvu zdravlja, Miodrag Radović zamjenik Glavnog pregovarača, Tanja Ostojić,šefica Radne grupe za poglavlje 24 i sekretar Radne grupe za poglavlje 24.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?