Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Otvaranja izložbe „Ikone iz riznica paštrovskih manastira“ u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“

Objavljeno: 19.06.2018. 19:05 Autor: Ministarstvo kulture
U Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve), u utorak, 19. juna 2018. godine, u 20 časova, biće otvorena dokumentarno-umjetnička izložba „Ikone iz riznica paštrovskih manastira“. Izložba se priređuje u okviru programa Evropske godine kulturne baštine , kojim na nacionalnom nivou kordinira Ministarstvo kulture.

Na izložbi će biti prikazano 15 ikona iz tri paštrovska manastira (Praskvica, Reževići i Gradište), nastalih u periodu XVIII–XX vijek u domaćim, grčkim, venecijanskim i ruskim radionicama, a čiji su autori, između ostalih, čuveni ikonopisci pripadnici bokokotorske slikarske škole Dimitrijević-Rafailović, potom Nikola Aspioti sa Krfa, Aleksije Lazović, Marko Krstov Gregović, prvi akad. obrazovani slikar sa naših prostora.

Autori koncepta izložbe i organizatori su mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i direktorica JU Muzeji i galerije Budve, i Dušan Medin, arheolog, a na otvaranju će govoriti Jasminka Grgurević, iz JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

MKU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?