Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uspješno položen test: Ministarstvo odbrane integrisano u NATO kodifikacioni sistem

Objavljeno: 19.06.2018. 19:39 Autor: mod

Ministarstvo odbrane je u punom kapacitetu integrisano u NATO kodifikacioni sistem, nakon što je Direkcija za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet, kao Nacionalni kodifikacioni biro Crne Gore (NCB), uspješno okončala tromjesečno testiranje.

 

Riječ je o tromjesečnom testiranju sposobnosti kodifikacije na nivou NATO zemalja (Tier2 Compliance test), koje je potvrdilo da je NCB Crne Gore u potpunosti usklađen sa pravilima i procedurama NATO kodifikacionog sistema (NCS).

Testiranje su obavili sertifikovani testeri iz SAD-a, Francuske, Belgije, Finske, Novog Zelanda i NATO Agencije NSPA.

 

Glavnu grupu čine direktori nacionalnih kodifikacionih biroa 29 NATO zemalja i 34 zemlje koje imaju sistem kodifikacije u skladu sa standardima NATO kodifikacionog sistema na početnom nivou (Tier1) ili u statusu Tier2, kao potpunog učešća u NATO kodifikacionom sistemu zemalja članica NATO i onih koje to nisu. Test je, inače, obavezan za zemlju koja je primljena u članstvo u NATO.

 

Specifičnost ovog testiranja bila je u tome da je, zahvaljujući posebnom softveru, u potpunosti obavljeno online, bez dolaska predstavnika test-zemalja u Crnu Goru. Korišćeno je 14 kloniranih verzija softvera, izvršene su 184 test transakcije i razmijenjeno oko 440 e-mail poruka.

 

Planirano je da Tijeri Vanden Dris, predsjedavajući NATO Komiteta za kodifikaciju AC 135, uruči sertifikat o uspješno završenom testiranju 9. jula u Podgorici.

 

NCB nastavlja obradu prispjelih zahtjeva za kodifikaciju proizvoda, kodifikaciju novonabavljene opreme i sredstava Vojske Crne Gore, kao i aktivnosti sa zemljama saveznicama u procesu prelaska na XML sistem razmjene podataka.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?