Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan sastanak radne grupe za sektor ICT u okviru S3 procesa preduzetničkog otkrivanja

Objavljeno: 20.06.2018. 22:32 Autor: Ministarstvo nauke

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

 

Treći u nizu sastanaka (radionica) sektorskih radnih grupa, koji su dio Procesa preduzetničkog otkrivanja (Entrepreneurial Discovery Process - EDP), a koji je Crna Gora započela 11. maja ove godine, održan je danas u okviru sektorske radne grupe za ICT.

 

Sastankom su, zajedno sa timom Ministarstva nauke, moderirali i konsultanti za proces preduzetničkog otkrivanja: zamjenica generalnog menadžera Tehnološkog parka Ljubljana, g-đa Marjana Majerič i g-din Aleš Pevc, zadužen za vođenje projekata u Tehnološkom parku Ljubljana. Oni su prisutne upoznali sa procesom pripreme Strategije pametne specijalizacije i izrazili zadovoljstvo aktivnim učešćem akademskog i privrednog sektora u ovom procesu.

Sastanak je okupio oko 30 predstavnika iz sljedećih institucijaUniverziteta Crne Gore – Prirodno-matematičkog fakulteta i BIO-ICT, Privredne komore Crne Gore, MTEL-a, ČIKOM-a, NAVIRA ITS, Cho Dex Studio, Telenor, “CHIP” DOO, MTEL-DIGITALNA FABRIKA, URBIS DOO, EDUKACIJA, WIN soft, AMPLIRUDO, S&T CG, NESPA CONPUTERS, FLEKA DOO, Crnogorski telekom, STUDIO LASSO, MONTEX ELEKTRONIKA, Data Design DOO. Učesnici su imali priliku da razmijene mišljenja i ideje o užim oblastima razvoja u okviru sektora ICT.

Učesnici su ocijenili na sastanku da kompanije imaju značajan potencijal koji je važno razvijati, uz adekvatna zakonska rješenja. Prepoznati su potencijali u investiranju start up-ova, unapređivanju kvaliteta proizvoda radi umrežavanja sa klasterima, prelazak sa tradicionalnog softvera na moderni, finansijska tehnologija kao i značaj ove oblasti u kontekstu životne sredine.

Uočeno je da ICT proizvodi sinergetski efekat u svim oblastima koje su određene kao potencijalne u izradi S3 strategije, posebno u oblastima: turizam, poljoprivreda i energija. Zbog prethodno navedenog, najznačajniji zaključak sa ove radionice je da sektor ICT mora biti horizontalno postavljen.

Dogovoreno je da na svim predstojećim radionicama, koje se budu odnosile i na ostale potencijalne sektore ove Strategije, budu prisutni i predstavnici iz oblasti ICT.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?