Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan sastanak sa predstavnicima austrijskih kompanija BrainCon i INiTS o izgradnji biznis inkubatora u Crnoj Gori

Objavljeno: 20.06.2018. 22:51 Autor: Ministarstvo nauke
Gospodin dr Davul Ljuhar, vlasnik kompanije BRAINCON i gospodin prof. Rainer Hasenauer, osnivač biznis inkubatora INiTS iz Austrije, razgovarali su danas sa predstavnicima Ministarstva nauke o uspostavljanju i izgradnji biznis inkubatora u Crnoj Gori i ekspertskoj podršci u ovoj oblasti.

Kompanija Braincon je osnovana 1992. godine i bavi se medicinskom opremom iz oblasti digitalne radiologije, kao i IT rješenjima i konsaltingom iz oblasti informacione sigurnosti i e-zdravlja. INiTS je prvenstveno namijenjen mladim preduzetnicima, odnosno poboljšanju stope uspjeha start up preduzeća, a 2014. godine je izabran kao jedan od "Global Top 25" univerzitetskih inkubatora, po UBI indeksu Švedske istraživačke inicijative.

UNiTS vodi program inkubacije, nudi praktičnu podršku, resurse i mrežu, te je u tom kontekstu na današnjem sastanku razgovarano o mogućim programima podrške za Crnu Goru, a koji imaju za cilj da povežu univerzitetsku, odnosno istraživačku zajednicu sa tržištem. Akcenat je stavljen na pronalazak inovativnih niši, jer je zajednički zaključak sagovornika bio da male zemlje moraju da se specijalizuju za određene oblasti kako bi se postigao vidljivi ekonomski napredak i pružio odgovor na globalne izazove.

Osnivanje biznis inkubatora je značajna tema, naročito imaju u vidu da se nalazimo u procesu uspostavljanja prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori, a što je jedan je od strateških prioriteta Vlade Crne Gore i najznačajnijih naučnoistraživačkih i inovativnih projekata. Upravo NTP ima za cilj da objedini preduzetničke, inovativne, naučne i privredne kapacitete i ostvari vezu sa lokalnim i regionalnim biznis centrima i inkubatorima.

Vlada Crne Gore u posljednjem kvartalu ove godine ima u planu donošenje Nacionalnog programa za podsticanje razvoja startapova, dok je podrška za izradu Programa obezbijedjena u okviru posebnog instrumenta Evropske komisije (Policy Support Facility). Inače, Crna Gora je prva zemlja regiona Zapadnog Balkana koja se prijavila za ovaj mehanizam posebne podrške kod Komisije.

Sastanak su vodile, samostalna savjetnica u Direkciji za inovacije i infrastrukturu, mr Marijeta Barjaktarović Lanzardi, nezavisna savjetnica ministarke nauke dr Nina Radulović i Martina Lukić samostalna savjetnica u Direkciji za medjunarodnu saradnju.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?