Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Koncert povodom Svjetskog dana muzike

Objavljeno: 21.06.2018. 00:01 Autor: mku

U Ministarstvu kulture na Cetinju, u četvrtak 21.juna u 19 sati, koncertom pijanistkinje Đine Perazić Klavirski kaleidoskop biće obilježen Svjetski dan muzike.

Klavirski kaleidoskop, instruktivni koncert sa naratorom Stevanom Vukovićem, zamišljen je kao klavirsko putovanje od Šumanovog romantičarskog izraza, preko suptilnog impresionizma Kloda Debisija i neoklasicizma Morisa Ravela, pa do groteske i dijaboličnog sarkazma Sergeja Prokofjeva. Muzici prethodi kazivanje naratora, koji kroz kratke refleksije upućuje slušaoca u osnovne karakteristike kompozicije i priprema ga za njeno slušanje i razumijevanje, ali i za sopstveni doživljaj i tumačenje.

Program koncerta čine djela Šumana, Debisija, Ravela i Prokofjeva.

Robert Šuman: Sonata g-moll br. 2 op. 22

  1. So rasch wie möglich
  2. Andantino
  3. Scherzo. Sehr rasch und markiert
  4. Rondo. Presto

Klod Debisi: Ostrvo radosti (L'isle joyeuse)

Moris Ravel: Sonatina

1. Modéré

2. Mouvement de Menuet

3. Animé

Sergej Prokofjev: Suggestion Diabolique op. 4

Evropskom poveljom o prazniku muzike, na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa, 1997. godine ustanovljen je Svjetski dan muzike. Žak Lang je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan ljetnje ravnodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, djece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara....
Potpisnice Evropske povelje o prazniku muzike  su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska da bi ubrzo nakon toga u obilježavanju Svjetskog dana muzike učestvovalo preko stotinu zemalja.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?