Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sastanak Mješovite komisije Crne Gore i Republike Letonije u vezi prevoza putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju

Objavljeno: 21.06.2018. 13:34 Autor: MSP

U protekla dva dana održan je sastanak Mješovite komisije Crne Gore i Republike Letonije u oblasti međunarodnog drumskog prevoza putnika i tereta u Rigi u organizaciji Ministarstva saobraćaja Republike Letonije. Crnogorsku delegaciju predvodio je generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva g. Dalibor Milošević, a letonsku g. Talivaldis Vectirans direktor sektora za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja Republike Letonije.

Na pomenutom sastanku razgovaralo se o implementaciji Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Letonije o međunarodnom drumskom saobraćaju i unapređenju i podsticanju  međunarodnog drumskog saobraćaja između dvije države, uzimajući u obzir nizak nivo trgovisnke razmjene.

Sporazumom se uređuju odnosi u prevozu u međunarodnom drumskom saobraćaju na savremen način i istima se olakšava protok robe i putnika i uklanja niz administrativnih barijera. Isti predstavlja novi pravni i regulatorni okvir u ovoj oblasti a bitno je istaći da predviđa mogućnost liberalizacije pojednih vrsta prevoza na osnovu dogovora članova Mješovite komisije čime se smanjuju troškovi prevoza i uklanjaju administrativne barijere u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Rezultat dvodnevnog zasijedanja Mješovite komisije sadržan je u potpisanom Protokolu o međunarodnom drumskom saobraćaju između Crne Gore i Republike Letonije. Bitno je istaći da su delegacije postigle dogovor da se od 01. januara 2019. godine, prevoz tereta u bilateralnom i tranzitnom međunarodnom drumskom saobraćaju između dvije zemlje obavlja bez dozvola.

Nadalje, dogovoren je kontigent za razmjenu dozvola za prevoz tereta u 2019. godini u broju 100 dozvola za/iz trećih zemalja, čime se zadovoljavaju potrebe prevoznika koji obavljaju ovu vrstu prevoza.

Takođe, crnogorska delegacija je letonsku stranu upoznala u dostignućima na usaglašavanju nacionalnog zakonodavstva u oblasti drumskog saobraćaja sa zakonodavstvom EU i Poveljom Kvaliteta u okviru multilateralne kvote CEMT, kao i o daljim planovima  u skladu sa Programom pristupanja Evropskoj uniji.

Konstatovano je, iako je robna razmjena između dvije zemlje na niskom nivou, analizom podataka vezanih za uvoz i izvoz roba između dvije zemlje u 2016. i 2017. godini situacija se značajno mijenja u prilog povećanju robne razmjene.

 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?