Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka nauke na Ministarskom sastanku Platforme Zapadnog Balkana za istraživanje i inovacije u Briselu

Objavljeno: 22.06.2018. 16:37 Autor: Ministarstvo nauke
Na poziv g-dina Karlosa Moedasa, EU komesara za istraživanje, nauku i inovacije, i g-dina Tibora Navracsicsa, EU komesara za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, ministarka nauke dr Sanja Damjanović učestvovaće na Ministarskom sastanku Upravljačke platforme za istraživanje i inovacije za zemlje Zapadnog Balkana, koji se 25. juna 2018. godine, održava u Briselu, Belgija. 

Najvažnije teme Ministarskog sastanka 25. juna 2018. godine, odnose se na učešće zemalja regiona u EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije – Horizontu 2020, i unaprijeđenje istraživačkih i inovacionih kapaciteta u zemljama regiona, sa fokusom na nacionalne i regionalne centre uspješnosti.

Ministarka Damjanović će ovom prilikom predstaviti aktivnosti na uspostavljanju budućeg regionalnog centra izvrsnosti - Međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), koji bi bio velika prekretnica za ekonomiju i privredu zemalja ovog Regiona, kao i crnogorski Centar izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT). 

Prethodno će ministarka učestvovati na sastanku Upravljačke Platforme za istraživanje i inovacije, kojim će ko-predsjedavati Bugarska, predsjedavajuća Savjetom Evropske unije, Republika Austrija, buduća predsjedavajuća Savjetom Evropske unije, Republika Albanija, u ime zemalja Zapadnog Balkana, i Evropska komisija – Generalni direktorat za istraživanje i inovacije. 

Upravljačka platforma za istraživanje i inovacije za zemlje Zapadnog Balkana je strateško tijelo EU i zemalja regiona za pitanja nauke, tehnologije i inovacija, koje služi za razmjenu informacija, dogovor o zajedničkim inicijativama, a takođe i kao forum za razmjenu sugestija i predloga koje region Zapadnog Balkana upućuje Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU. 

U okviru ovog sastanka, crnogorska delegacija predstaviće napredak u oblasti istraživanja i inovacija za period oktobar 2017. godine – jun 2018. godine.
                                                              
MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?