Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Strategija pametne specijalizacije: Sastanak radne grupe – Metalska industrija i Građevinarstvo

Objavljeno: 22.06.2018. 19:26 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
Peta radionica u okviru Procesa preduzetničkog otkrivanja, u kojoj je učestvovala sektorska grupa Građevinarstvo i Metalska industrija, održala se danas u prostorijama Privredne komore Crne Gore.

Moderatori radionice su bili, osim predstavnici Ministarstva, konsultanti za proces preduzetničkog otkrivanja, zamjenica generalnog menadžera Tehnološkog parka Ljubljana, g-đa Marjana Majerič i g-din Aleš Pevc, vođa projekata u pomenutom parku.

Učesnici su u višečasovnoj diskusiji naglasili važnost saradnje i razmjene iskustava sektora Građevine i Metalske industrije, čiji je zadatak da zajednički definišu prioritete, kao i izazove sa kojima se suočavaju u praksi. Fokus je stavljen na iskorišćavanje prirodnih resursa, kooperaciju malih i srednjih preduzeća, te pravljenje specijalizovanih programa koji će pomoći da se u našoj zemlji nude proizvodi koji se trenutno dobavljaju iz inostranstva.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
Ocijenjeno je da je potrebna sinergija svih sektorskih grupa u okviru Preduzetničkog procesa, intersektorska saradnja, a od posebnog značaja je aktivna uloga akademske zajednica. Treba, saglasni su učesnici, iskoristiti povoljan investicioni talas i uključiti se sa inovativnim idejama u velike infrastrukturne projekte, poput auto-puta i Porto Novi. Na sastanku je bilo riječi o reciklaži starih prostora, odnosno prenamjeni starih objekata, a koji se mogu tretirati na inovativan i kreativan način, te korišćenju industrijskog otpada u građevinske svrhe, poput grida, što treba postići upravo Strategijom pametne specijalizacije.

Mjere koje donosioci odluka treba da primijene, a koje bi podstakle rast ovih sektora, najviše se odnose na modernizaciju, uklanjanje administrativnih barijera, usklađivanje propisa među institucijama i novim paketima podrške.

Učesnici su upitali za iskustva Slovenije u procesu donošenja S3 strategije. Eksperti iz NTP-a Ljubljana su kazali da je donošenje ovog važnog dokumenta dug proces, zahtjevan i da zahtijeva aktivno uključivanje svih sektora i međusobno podržavanje.

Jedan od zaključaka diskusije je da se Strategijom pametne specijalizacije mora podstaći proizvodnja inovativnih i eko materijala i reciklaža otpadnih materijala. Postojećim materijalima treba dati novu upotrebnu vrijednost, poput kamena kojim je pokriveno 70 odsto teritorije Crne Gore, a ukrasnog kamena ima na čak 120 lokacija koji su već laboratorijski i geološki ispitani. Uz to, pomenuta je mogućnost do sada nikada iskorišćenog crvenog mulja, kao i šljake, u kojima leži veliki potencijal naše zemlje.

Radionici su prisustvovali predstavnici: Ministarstva ekonomije, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Metalurškog fakulteta, Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Instituta za crnu metalurgiju, Akademije inženjerskih nauka, Inženjerske komore, Privredne komore, te kompanija Čelebić, 7. avgust, Bomex-M.d.o.o., Šišković d.o.o., Geoservis, CEROVO, Zetagradnja, DM Kristal, Ramel, E3 Consulting, Toščelik Nikšić, UNIPRED iz Bijelog Polja, Zep d.o.o. iz Danilovgrada, i Normal company.


Više detalja o Strategiji pametne specijalizacije, Procesu preduzetničkog otkrivanja, kao i prethodnim sastancima sektorskih grupa možete pronaći ovdje.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?