Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nagrade za autorke najboljih radova na konkursu „Evropa i ja“

Objavljeno: 22.06.2018. 20:02 Autor: KEI
Pobjednicama konkursa za osnovce i srednjoškolce „Evropa i ja“ uručene su danas nagrade za najbolje radove, kroz koje su iskazale svoje viđenje Evropske unije i njenih vrijednosti.

Autorke najboljih radova su Ena Šajkić, učenica Osnovne škole „Druga osnovna škola“ iz Budve, Evgenija Popović, učenica Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja i Vasilisa Minić, učenica Osnovne škole „Risto Manojlović“ iz Kolašina. Njima su danas uručena tri gradska bicikla.

KEI

Zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna koordinatorka za Ipu, Ivana Glišević Đurović, podsjetila je da je Crna Gora daleko odmakla u procesu pregovora sa EU, a da će najviše koristi od članstva Crne Gore u EU imati upravo Enini, Evgenijini i Vasilisini vršnjaci.

KEI

„Upravo zato je važno da EU i dalje bude predmet vaše pažnje i dio formalnog, ali i neformalnog obrazovanja, i da uvijek stremite novim saznanjima, kako bi izgradili sopstvenu viziju o značaju evropskog demokratskog društva“, rekla je Glišević Đurović.

Šefica Sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Plamena Halačeva, kazala je da Crna Gora, na putu da postane članica EU, nudi mladima sve više mogućnosti da prihvate vrijednosti EU i osnaže svoje međukulturne i jezičke vještine. Istakla je da su cirkulisanje znanja, mobilnost učenika i studenata i istraživanje i međukulturni dijalog važne evropske vrijednosti, kako za sadašnje građane EU, tako i za buduće.

KEI

„Evgenija, Ena i Vasilisa, vi ste buduće građanke EU i dijelite iste vrijednosti kao građani EU. Enina slika pokazuje da je Evropa izgrađena na elementima mira, Evgenija je naslikala važnost vrijednog rada i istrajnosti, a Vasilisa je predivno opisala ideju tolerancije u EU. Dirnuta sam vašim radovima“, rekla je Halačeva.

Šef Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i životnu sredinu u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori, Tomica Paović, istakao je da su radovi učenika podsjetnik kako svakodnevno treba komunicirati o EU, tako da svi mogu da se poistovjete sa tim. „To je jedan od ciljeva našeg zajedničkog projekta EU4ME. Zahvaljujući sredstvima EU, UNDP pruža podršku Vladi Crne Gore da proces pristupanja EU istinski zaživi i da se komuniciraju prednosti i odgovornosti koje iz članstva proističu“, naglasio je on.

KEI

Na konkurs „Evropa i ja“, koji je raspisan u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2014-2018, a u okviru projekta „EU4ME“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, stiglo je skoro 200 radova.

KEI

Učenici crnogorskih osnovnih i srednjih škola su kroz slike, literarne i muzičke radove, fotografije i video snimke pokazali kako vide Evropu i njihovo mjesto u njoj. Tri najbolja rada odabrao je stručni žiri, koji su činili akademska slikarka Teodora Nikčević i pisac Milisav Popović, kao i predstavnici projektnog tima.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?