Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Usluge Savjetovališta za zaštitu potrošača sve traženije među Nikšićanima

Objavljeno: 23.06.2018. 20:52 Autor: Ministarstvo ekonomije
Sve više Nikšićana traži stručnu pomoć u Savjetovalištu za zaštitu potrošača koje je od prošle godine aktivno u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis. Ispred Tehnopolisa potrošače zastupa savjetnik za opšte i pravne poslove, Rade Zarubica.

Savjetovalište za zaštitu potrošača je prvo savjetovalište ovog tipa u Crnoj Gori i osnovano je u saradnji Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis i Ministarstva ekonomije, te u saradnji sa lokalnom samoupravom djeluje na teritoriji Opštine Nikšić. Savjetovalište pruža podršku preduzetnicima, građanima i svim ostalim zainteresovanim licima u oblasti zaštite potrošača. Zainteresovani u Savjetovalištu mogu dobiti pravni savjet, pomoć prilikom preduzimanja radnji u cilju pravne zaštite, kao i uputstva kojem se organu, instituciji i drugim relevantnim licima obratiti u konkretnom slučaju.

Od kada je osnovano Savjetovalište za zaštitu potrošača konsultacije se obavljaju najčešće neposredno u prostorijama Tehnopolisa, a iz mjeseca u mjesec je evidentan porast broja klijenata kojima je neophodna stručna pomoć. Po riječima direktora Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jova Rabrenovića, u 2017. godini obavljeno je preko 30 neposrednih konsultacija, putem mejla oko 10, a telefonom je savjet zatražilo oko 15 potrošača. Brojka je znatno veća u tekućoj godini.

U 2018. godini Savjetovalište intenzivira aktivnost. U periodu januar-maj u Savjetovalištu je obavljeno preko 70 konsultacija neposrednim putem. Putem telefona konsultacije su svakodnevne, u prosjeku 4 poziva dnevno. U navedenom periodu vidljivost Savjetovališta je znatno bolja, te se i putem mejla i Facebook stranice često obavljaju konsultacije”, rekao je Rabrenović.

TRANSPARENTNOST I EDUKACIJA

Rabrenović naglašava da se u okviru sajta www.tehnopolis.me i Facebook stranice Savjetovališta kontinuirano objavljuju informacije o zaštiti potrošača. “U saradnji sa marketing sektorom Tehnopolisa, u prosjeku se objavljuju dva članka nedjeljno. Primarni cilj ovih tekstova je edukacija javnosti, te se u njima obično piše o institutima Zakona o zaštiti potrošača, najviše o specifičnosti instituta “saobraznosti”, o mehanizmima zaštite, zatim kako sačiniti prigovor, za koje manjkavosti u pravnom prometu, kojoj nadležnoj instituciji se obratiti u konkretnom slučaju i slično. Takođe, niz članaka se odnosi na zaštitu u oblasti bezbjednosti hrane, prava EU u oblasti zaštite, tehničkoj ispravnosti uređaja”, naglasio je Rabrenović.

POTROŠAČI SE NAJČEŠĆE ŽALE NA SAOBRAZNOST I USLUGE OD JAVNOG INTERESA

Potrošači najčešće, po tvrdnjama Rabrenovića, imaju prigovore iz par oblasti. “Saobraznost, usluge od javnog interesa i to najviše na isporuke električne energije, što je i najčešći razlog za dolazak stranaka u Savjetovalište, zatim prava garancije, usluge telekomunikacija, kao što su internet, telefonija i kablovska televizija. Česti su prigovori i na neizvršavanje opravke ili zamjene u zakonskom roku, odbijanje prijema prigovora i odgovora”, zaključio je Rabrenović.

M.R.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?