Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uskoro javni poziv za Mentoring program

Objavljeno: 24.06.2018. 17:01 Autor: Ministarstvo ekonomije
Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo ekonomije počelo je obuku novih mentora u okviru druge faze programa uspostavljanja i promocije mentoring usluga za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana, a javni poziv po tom osnovu biće raspisan uskoro, najavili su njegovi predstavnici.

Generalni direktor za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije Radosav Babić kazao je da taj Vladin resor organizuje ciklus edukativnih treninga u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

„Trening za nove mentore počeo je u ponedjeljak i trajaće 12 radnih dana. Obuci prisustvuju predstavnici opština Nikšić, Bijelo Polje, Pljevlja, Rožaje, Kotor i Tivat, a svoje znanje i iskustvo iz oblasti mentoringa sprovode treneri sertifikovani po japanskoj metodologiji“, rekao je Babić agenciji Mina-business.

On je objasnio da trening za buduće mentore podrazumijeva prenošenje znanja iz oblasti mentoringa za postojeća preduzeća, početnike u biznisu, poslovnu komunikaciju, upravljanje ljudskim resursima, proizvodnjom i finansijama, izradu biznis plana, kao i marketing.

„Sa druge strane, proces mentoringa predstavlja određeni broj sati, tačnije 50 radnih sati, koji mentor sprovodi u direktnom kontaktu ili radu sa vlasnikom preduzeća ili preduzetnikom. Sertifikovanjem novih mentora iz godine u godinu utičemo na podizanje kapaciteta pružalaca poslovnih usluga, kao i pružanja usluge mentoringa krajnjim korisnicima – mikro, malim i srednjim preduzećima“, naveo je Babić.

On je najavio da će javni poziv za mala i srednja preduzeća, u cilju pružanja mentoring usluga, biti raspisan tokom jula.

„Dosadašnje iskustvo pokazaje da broj preduzeća koja žele da dobiju mentorsku podršku raste iz godine u godinu, kao i broj onih koji su naveli da su uz nju unaprijedili neki od segmenata poslovanja“, kazao je Babić.

On je podsjetio da je do sada obučen ukupno 21 mentor i da su oni pružili usluge mentoringa za ukupno 45 preduzeća.

„Tokom realizacije prve faze projekta obučeno je 15 mentora iz biznis centara i jedinica lokalne samouprave, koji su pružili usluge mentoringa za 28 preduzeća. U prošloj godini obučeno je šest novih mentora i sproveden mentoring za 17 preduzeća“, rekao je Babić i dodao da se još veći odziv preduzeća očekuje ove godine.

Mentoring je sveobuhvatan proces podrške preduzećima i preduzetnicima sa ciljem podržavanja nesmetanog razvoja i rasta preduzeća i preduzetnika.

Realizacija projekta predstavlja zajednički rad mentora i preduzeća, odnosno preduzetnika u cilju prevazilaženja trenutne situacije i nalaženja najpovoljnijih riješenja za buduće izazove u poslovanju.

(kraj) nar
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?