Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavnice Ministarstva nauke učestvovale na sastanku Upravljačke platforme za istraživanje i inovacije u Briselu

Objavljeno: 25.06.2018. 20:28 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Predstavnice Ministarstva nauke, Branka Žižić, v.d. generalna direktorica u Direktoratu za inovacije i tehnološki transfer i Marijeta Barjaktarović Lanzardi, načelnica Direkcije za inovacije i infrastrukturu, učestvovale su na sastanku Upravljačke platforme za istraživanja i inovacije, koji je održan danas u organizaciji Evropske komisije u Briselu.

Sastankom je predsjedavao dr. Kostas Glinos, načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju u istraživanju i inovacijama u Evropskoj komisiji, koji se u uvodnom izlaganju osvrnuo na unaprijeđenu agendu istraživanja i inovacija, u smislu jačanja inovativnih kapaciteta, kao i na prijedlog novog EU Okvirnog programa za istraživanje i inovacije - Horizont Evropa.

G-din Kostadin Kostadinov, savjetnik ministra obrazovanja i nauke Republike Bugarske, obratio se prisutnima u kontekstu predsjedavanja ove zemlje Savjetom Evropske unije do 1. jula, istaknuvši da je region Zapadnog Balkana bio prioritet predsjedavanja Bugarske. Prema njegovim riječima, fokus je bio na naučnoj izvrsnosti, transferu znanja i tehnologija u cilju unaprijeđenja efikasnosti istraživanja, kao i na politici otvorene nauke. Uz to, posebno je naglasio podršku Bugarske regionalnom projektu uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST).

Republika Austrija je sljedeća zemlja koja će predsjedavati Savjetom EU, pa je u tom smislu g-đa Martina Hartl, savjetnica za nauku u Stalnom predstavnistvu Austrije pri EU, ukazala da je i njihov fokus upravo na Zapadnom Balkanu. Moto predsjedavanja biće "Evropa koja štiti", dok će se prioriteti odnositi, između ostalog na: pregovore za novi EU Okvirni program, politiku Otvorene nauke, digitalizaciju, te praćenje zaključaka u okviru Evropskog istraživačkog prostora.

Predstavnici Generalnog direktorata za odnose sa susjedskim zemljama ukazali su na novu Strategiju proširenja za Zapadni Balkan i na koji način su istraživanja i inovacije uključena u ovaj novi pristup, dok je g-đa Vanja Ivošević iz Savjeta za regionalnu saradnju predstavila aktivnosti u okviru Regionalnog ekonomskog prostora i ukazala na komponentu istraživanja i inovacija, a koja je uključena u oblasti Mobilnost i Pametni rast.

G-din Nikola Radovanović iz Udruženog istraživačkog centra je ukazao na koji način ovaj generalni direktorat Evropske komisije pruža podršku zemljama Zapadnog Balkana u procesu pripreme Strategije pametne specijalizacije. Takođe, tokom sastanka predstavljeni su i različiti sastanci i inicijative od strane predstavnika Evropske komisije, ali i OECD, CEI i projekta PERFORM.

U drugom dijelu sastanka, predstavnici zemalja Zapadnog Balkana predstavili su izvještaje o napretku u oblasti istraživanja i inovacija, a koji se odnose na period od oktobra 2017. do danas.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?