Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan „Digital assembly 2018“ u Sofiji

Objavljeno: 26.06.2018. 19:20 Autor: MJU

Državni sekretar Ministarstva javne uprave  učestvovao je na skupu „Digital Assembly 2018“ u Sofiji,  25. i 26. juna, na kojoj je predstavljena Digitalna agenda za Zapadni Balkan.

Digital Assembly je glavno godišnje okupljanje u oblasti digitalizacije, kojem prisustvuje preko 1000 predstavnika vodećih kompanija i visokih predstavnika vlada država Evropske unije, kreatora politika u ovoj oblasti i ove godine, okupljanje se održava u Bugarskoj, u vrijeme predsjedavanja Bugarske EU.

Komesarka za Digitalnu ekonomiju i društvo za EU, Marya Gabriel, je na glavnoj sesiji predstavila Digitalnu agendu za Zapadni Balkan, čiji je glavni cilj da podrži ekonomije Zapadnog Balkana i njihove aktivnosti na digitalnoj transformaciji i obezbijedi njihovu spremnost za priključenje Evropskoj uniji.

Državni sekretar Dejan Abazović je istakao aktivnosti Crne Gore na usklađivanju legislative za razvoj informacionog društva sa zakonodavstvom EU, sa posebnim naglaskom na Zakon o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, koji je usvojen, kao i aktivnostima na kreiranju nove politike za oblast elektronske uprave i digitalne transformacije, kao generatora reforme javne uprave.

On je naglasio značaj pristupanja Crne Gore programu ISA2 i potpisivanja memoranduma, kao prve države od šest zemalja Zapadnog Balkana koja je to uradila i prezentovao aktivnosti na polju razvoja broadbanda, s posebnim naglaskom na razvoj elektronskih komunikacionih mreža i akviziciju spektra, gdje je u posljednje dvije godine uloženo blizu 200 miliona eura, kao i da je GSM signalom pokriveno 99% stanovništva i da tri od četiri domaćinstva u Crnoj Gori danas aktivno koriste fiksni broadband.
Abazović je kazao da su u toku aktivnosti na  jedinstvenom identifikacionom dokumentu, kojim bi se svim građanima obezbijedio kako pravni i digitalni identitet tako i elektronski potpis. Takav dokument bi istovremeno bio lična karta i zdravstvena knjižica, a omogućio bi online pristup svim elektronskim uslugama, koje zahtjevaju identifikaciju.

Na sesiji su govorili i ministar za komunikacije i transport Bosne i Hercegovine, Ismir Jusko ministar za informaciono društvo i administraciju Makedonije, Damjan Manchevski, ministar inovacija i preduzetništvo Kosova Besim Begaj, zamjenik ministra za infrastrukturu i energiju Albanije, Dorina Cinari, državni sekretar u Ministarrstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjana Matić.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?