Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret ministar Bogdanović - ministar Peršak: Kulturnu raznolikost regiona moramo očuvati i zajedno predstaviti svijetu

Objavljeno: 26.06.2018. 20:08 Autor: Ministarstvo kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas na Cetinju sa ministrom kulture Republike Slovenije Antonom Peršakom. Ministri su razgovarali o potencijalima za jačanje i intenziviranje saradnje između Crne Gore i Republike Slovenije.

Sastanku su prisustvovali ambasador crne Gore u Republici Sloveniji Vujica Lazović i ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik. 

Ministri su na sastanku razmotrili implementaciju Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Republike Slovenije, potpisanog 2016. godine i ocijenili da prepoznaju prostor za realizaciju novih programa i projekata saradnje.

Kao važan simbol daljeg unapređenja odnosa i jačanja kulturnih veza između Crne Gore i Slovenije sagovornici su ocijenili otkrivanje spomenika velikom slovenačkom pjesniku Prešernu. Zahvaljujući počasnom konzulu Crne Gore u Republici Sloveniji, gospodinu Voju Kovaču, Podgoricu i Ljubljanu povezali su Prešern i Njegoš, nacionalni pjesnici čije je djelo ugrađeno u identitetske temelje naša dva naroda, zaključio je ministar Bogdanović.

Ministar Bogdanovic je ocijenio da je na polju kulturno umjetnickog stvaralastva vidljiva sve dinamicnija saradnja, cija institucionalna podrska toj saradnji umnogome obogacuje umjetnicku scenu Crne Gore i Slovenije. Ministar Persak je ukazao na važnost podsticanja saradnje naših filmskih centara, imjući u vidu značaj filma i kinematografije, ali i o značaju razvoja pozorišne i muzičke umjetnosti, kao i o mogućnostima za razmjenu programa, projekata, umjetnika i učešće na festivalima koji se u ove dvije zemlje organizuju.

Ministri su podržali inicijativu prevođenja “Gorskog vijenca” na slovenački jezik, a ministar Persak je naglasio da je važno podsticati saradnju na realizaciji kapitalnih projekata, kakav prevođenje jednog od najznačajnijih djela crnogorske istorije i književnosti svakako jeste. Ministri su podsjetili i na nedavno objavljivanje Crnogorsko-slovenačkog rječnika, autora Remza Skenderovića i naznačili da predstavlja dobar prijmer naše uspješne saradnje.

Ministar Peršak je istakao da nas dosadašnja iskustva u zaštiti nasljeđa naših zemalja obavezuju da nastavimo i proširimo saradnju u očuvanju onih arheoloških lokaliteta koji još uvijek nisu adekvatno istraženi i zaštićeni. Bogdanovic je naglasio da je posebna veza u našoj saradnji podrucje Starog Bara, koji predstavlja crnogorski multikulturoloski fenomen, za koji postoji obostrano interesovanje za zajednički nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetu, koji je jedan od najpoznatijih i najznacajnijih srednjovjekovnih arheoloskih lokaliteta na Balkanu.

Ministar Bogdanović je podsjetio i na raniju inicijativu za upis “Kasnoantičkih/ranohrišćanskih pomorskih puteva od Kontantinopolja do Ravene", Crne Gore, Republike Slovenije, Albanije, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Turske na Listu svjetske baštine UNESCO i pri čemu je zaključeno da dva ministarstva kulture prepoznaju značaj realizacije ovog projekta i planiraju da intenziviraju akitivnosti na njegovoj realizaciji. Razgovarano je i o ulozi međunarodnih i regionalnih inicijativa i programa i posebno istaknut značaj Foruma slovenskih kultura i Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope. Bilo je riječi i o projektu obnavljanja bivšeg jugoslovenskog paviljona u državnom muzeju Aušvic-Birkenau u Poljskoj, koji ima za cilj promociju kulturne baštine kao faktora održivog društvenog i ekonomskog razvoja, i zaključeno da koncept kulturne raznolikosti, po kojem je naš region prepoznat, moramo očuvati, zajedno promovisati i predstaviti svijetu, posebno sada, u vremenu sve snažnije globalizacije. Samo osmisljenom zajedničkom strategijom posebnosti naseg regiona mozemo situirati u riznicu svjetskog kulturnog i duhovnog nasljeđa, naglasio je Bogdanović.

Ministar Peršak je pozvao ministra Bogdanovića u uzvratnu posjetu Republici Sloveniji tokom koje bi sa predstavnicima slovenačkog sektora kulture definisali nove modele i projekte saradnje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?