Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje

Objavljeno: 27.06.2018. 18:28 Autor: MUP
U cilju pripreme za predstojeću požarnu sezonu, danas je u prostorijama Direktorata za vanredne situacije održan sastanak Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje kojim je predsjedavao rukovodilac štaba Mirsad Mulić. Na sastanku su analizirane aktivnosti koje su preduzete do sada i zaključeno je da su svi subjekti sistema zaštite i spašavanja pokazali odgovoran odnos prema ovom pitanju i preduzeli neophodne mjere i radnje kako bi spremno dočekali ovu sezonu.

Konstatovano je da je u pogledu ljudskih i materijalnih kapaciteta napravljen pomak u odnosu na prethodnu sezonu, kako na državnom, tako i na opštinskom nivou. Ljudski resursi su uvećani za dva nova dobrovoljna vatrogasna društva (Bijela i Luštica) sa oko 70 pripadnika, a jedan broj jedinica lokalne samouprave izrazio je spremnost da u ljetnjem periodu poveća broj vatrogasaca kroz sezonsko angažovanje. Broj vatrogasaca-spasilaca u službama zaštite i spašavanje je oko 600. Na raspolaganju će biti oko 190 vatrogasno-spasilačkih vozila, kao i jedan avion više u odnosu na prethodnu sezonu (ukupno tri aviona tipa AIR TRACTOR), kao i novonabavljeni helikopter Vojske Crne Gore.

Shodno informacijama dobijenim od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju da će već tokom narednih dana temperature vazduha u centralnoj i južnoj regiji preći 30 stepeni, čime se povećava rizik od nastajanja požara na otvorenom prostoru, Operativni štab apeluje na sve subjekte sistema da nastave sa sprovođenjem preventivnih mjera zaštite od požara u skladu sa svojim nadležnostima.

Operativni štab posebno apeluje na građane da budu odgovorni i daju svoj doprinos u smislu sprovođenja preventivnih mjera, na način što će urediti svoja dvorišta, pokositi svoja imanja i pridržavati se pravila vezanih za zabranu loženja vatre na otvorenom prostoru tokom požarne sezone. Takođe, podsjećamo građane da za sve hitne situacije mogu pozvati broj 112, kao i broj opštinskih službi zaštite i spašavanja 123.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?