Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Šest crnogorskih policijskih službenika u naredna dva mjeseca borave radno na hrvatskom primorju

Objavljeno: 27.06.2018. 20:31 Autor: UP
VD direktor Uprave policije MUP-a Vesko Damjanović i pomoćnik direktora Uprave polcije za Sektor policije opšte nadležnosti Nikola Janjušević danas su se sastali sa službenicima Uprave policije koji će narednih dva mjeseca biti radno angažovani u Republici Hrvatskoj. Ovi policijski službenici se upućuju u Hrvatsku u sklopu projekta razmjene policijskih službenika na primorju tokom ljetnje turističke sezone koji sprovode Uprava policije MUP-a Crne Gore i Ravnateljstvo policije Republike Hrvatske.

Policijskim službenicima, koji će biti radno angažovani u Republici Hrvatskoj, su vd direktor Damjanović i pomoćnik direktora i rukovodilac Štaba Operativne akcije ,,Ljeto 2018” Nikola Janjušević kazali da očekuju da će nastavak ovakvog oblika saradnje, koja traje već sedmu godinu, osnažiti razmjenu policijskih iskustava, jačati bezbjednosnu zaštitu i preventivno uticati na kriminalne aktivnosti međunarodnog karaktera za vrijeme ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Šest službenika Uprave policije – tri iz uniformisanog i tri iz sastava kriminalističke policije će dakle, od 01. jula do 01. septembra 2018. godine, u smjenama od po 20 dana, biti angažovano u Policijskoj upravi Dubrovačko – Neretvanskoj, dok će takođe u istom periodu na našem primorju radno boraviti policajci iz Republike Hrvatske.

Projekat razmjene policijskih službenika je, podsjećamo, počeo sa realizacijom 2012. godine i obuhvatao je kolege iz Hrvatske, Srbije i Albanije, dok je 2013. godine proširena saradnja sa policijama Makedonije i Italije. Jedino sa policijom Hrvatske razmjena funkcioniše na bazi reciprociteta, dok iz ostale četiri zemlje policijski službenici radno borave na našem primorju. I ovog ljeta će dakle na našem primorju biti radno angažovani policijski službenici iz navedenih pet zemalja dok će naši policijski službenici, kao što je navedeno, radno boraviti samo u Hrvatskoj. Radno angažovanje policijskih službenika iz ovih pet zemalja na našem primorju vrši se shodno protokolima o saradnji između policija tokom ljetnje turističke sezone, koje crnogorska policija svake sezone potpisuje sa policijama tih zemalja.

Dosadašnja praksa i iskustva koja se tiču saradnje policija i razmjene policijskih službenika ovih država u toku turističke sezone dali su jako dobre rezultate kako u prevenciji, otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela tako i u razvoju i jačanju inače kvalitetnih odnosa partnerskih policijskih službi.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?