Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sastanak u oblasti međunarodnog drumskog prevoza između delegacija Crne Gore i Republike Kosovo

Objavljeno: 28.06.2018. 14:46 Autor: MSP

U Prištini je održan sastanak Mješovite komisije u oblasti međunarodnog drumskog prevoza između delegacija Crne Gore i Republike Kosovo. Crnogorsku delegaciju je predvodio g. Dalibor Milošević, a kosovsku g. Rexhep Kadriu.

 

Na sastanku je potpisan Protokol i parafiran tekst Nacrta sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, kojim se uređuju odnosi u prevozu na savremen način i istim se olakšava protok robe i putnika i uklanja niz administrativnih barijera. Sporazum predstavlja novi pravni i regulatorni okvir u ovoj oblasti i istovremeno je izraz suvereniteta dvije države u oblasti saobraćaja.

 

Takođe je dogovoreno da se u julu mjesecu tekuće godine pristupi potpisivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta.

 

Na sastanku je bilo riječi o razvoju i unapređenju saradnje u oblasti drumskog saobraćaja, posebno pravilima za obavljanje prevoza putnika kako u linijskom tako i u vanlinijskom drumskom saobraćaju, razmjeni iskustava u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, kao i međusobnoj podršci u realizaciji infrastrukturnih projekata od obostranog interesa.

 

Crnogorska delegacija je informisana od strane kosovskih kolega, a vezano za problem naplate graničnog osiguranja od autoodgovornosti da se radi na rješavanju predmetne barijere te smatraju da će se u toku ove godine iznaći rešenje za ovaj problem. Kako ovaj namet znatno poskupljuje troškove prevoza kako tereta tako i putnika, u interesu obje države je rešavanje istog.

 

Pošto predmetna problematika nije u nadležnosti ministarstava saobraćaja,  u cilju rješavanja ovog problema i ukidanja administrativnih procedura za prevoznike i građane obje države, konstatovano je da se takođe vode intenzivni bilateralni razgovori između nadležnih ministarstava finansija.

 

Delegaciju Crne Gore prilikom boravka u Prištini je primio ministar infrastrukture g. Pal Lekaj, na sastanku je još jednom potvrđen obostrani interes za realizaciju projekta izgradnje novog puta koji će povezivati Crnu Goru i Republiku Kosovo, odnosno opštine Rožaje i Peć. U cilju preduzimanja konkretnih koraka delegacije su razmijenile informacije vezane za formiranje tehničkih timova koji će se u najskorijem vremenu sastati radi tehničkog ispitivanja idejnog rešenja za predmetni projekat, nakon čega se očekuje izrada i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između dvije države.

 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?