Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Potpisan tvining ugovor za projekat „Podrška regulisanju finansijskih usluga“

Objavljeno: 28.06.2018. 14:00 Autor: Ministarstvo finansija
Ministarstvo finansija kao tijelo za ugovaranje i finansiranje sredstava EU pomoći i konzorcijum institucija iz Evropske unije (Federalno Ministarstvo finansija Savezne Republike Njemačke, Hrvatska narodna banka i Centralna banka Holandije) potpisali su Twinning ugovor vrijedan 1,41 milion eura za podršku u regulaciji finansijskih usluga u Crnoj Gori.
Cilj projekta je pružanje podrške za usklađivanje zakonodavstva u oblasti finansijskih usluga u Crnoj Gori sa pravnom tekovinom Evropske unije, uz jačanje regulatornih i nadzornih kapaciteta relevantnih institucija. Ispunjenost navedenih ciljeva će se najvećim dijelom verifikovati kroz ispunjavanje zahtjeva u okviru Poglavlja 9 – Finansijske usluge, u pogledu jačanja administrativnih kapaciteta navedenih institucija, unapređenja regularnog okvira i usklađivanja zakonodavstva, te nastavka reformi u oblasti bankarstva, osiguranja i tržišta kapitala. 
Korisničke institucije navedenog projekta su Centralna banka Crne Gore, Agencija za nadzor osiguranja i Komisija za tržište kapitala
Projekat se sastoji iz tri komponente:
A. Bankarski sektor – usklađivanje pravnog okvira sa regulativom Unije i jačanje kapaciteta CBCG,
B. Tržište osiguranja – harmonizacija zakonodavstva u oblasti tržišta osiguranja i jačanje kapaciteta Agencije za nadzor osiguranja,
C. Tržište kapitala – usklađivanje regulative iz oblasti tržišta kapitala sa regulativom Unije i jačanje kapaciteta Komisije za tržište kapitala.
U narednih 24 mjeseca eksperti iz Bundesbank-e, BaFin-a, Hrvatske narodne banke, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA-e) i Centralne banke Holandije će, kroz znanja o aktuelnim i novim propisima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji, pomoći institucijama u Crnoj Gori da prate te promjene i implementiraju ih u svoje zakonodavstvo u dijelu na koji se odnosi Twinning ugovor, kao i da svojim iskustvom u primjeni tih izmijenjenih propisa pomažu na putu koji je Crna Gora izabrala za pristupanje EU.

PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?