Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Briselu održan jedanaesti sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalnu politiku

Objavljeno: 28.06.2018. 23:57 Autor: KEI
U Briselu je danas održan jedanaesti sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalnu politiku između Crne Gore i Evropske komisije.

Na sastanku je razmatran ostvareni napredak u oblastima klimatskih promjena, životne sredine, energetike, regionalne politike i saobraćaja. Predstavnici crnogorskih institucija su predstavili ostvarene rezultate, tekuće aktivnosti i planirane mjere, i s kolegama iz Evropske komisije razmijenili mišljenja u vezi s budućim izazovima, najboljim i najefikasnijim rješenjima u pogledu sprovođenja pravne tekovine i jačanja administrativnih kapaciteta u ovim oblastima.

Sastanak su otvorili generalna direktorica za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović i predstavnica Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus Žimeno.

Otvarajući sastanak, generalna direktorica Ivana Vojinović, koja je predsjedavala Pododborom u ime Crne Gore, podsjetila je da je, od početka pregovaračkog procesa, Crna Gora napravila značajan napredak u oblastima koje pokriva ovaj Pododobor, što potvrđuje otvaranje poglavlja 14. Saobraćajna politika, 15. Energetika, 21. Trans-evropske mreže i 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenta i dostavljena Pozicija za otvaranje poglavlja 27. Životna sredina i klimatske promjene. Ona je istakla da su preduzeti napori tokom prethodnog perioda dali vidljive rezultate u ovim oblastima, te da su oni prepoznati i vrednovani od strane evropskih partnera, prije svega Evropske komisije koja je najvažniji partner Crnoj Gori u procesu pristupanja.

Predstavnica Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus Žimeno je pohvalila napredak koji je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu, posebno u poglavljima koja se odnose na saobraćaj i energetiku i prenijela očekivanje da će uskoro biti otvoreno poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene. Ona je ukazala na značaj agende povezivanja, te podršku koju EU, kroz Berlinski proces pruža državama Zapadnog Balkana u dijelu saobraćajnog i energetskog povezivanja i, u tom smislu ukazala na značaj predstojećeg održavanja samita Zapadnobalkanske šestorke u Londonu, u julu ove godine.

Ivana Vojinović je istakla da se sastanak Pododbora održava u veoma bitnom momentu za Crnu Goru i prenijela odlučnost Vlade Crne Gore u ispunjavanju preuzetih obaveza kako bi se održala dobra dinamika napredovanja u oblastima koje pokriva ovaj Pododbor. U tom kontekstu je istakla da je napredak u oblastima energetike, saobraćaja i životne sredine od izuzetnog značaja ne samo za dalji integracijski put Crne Gore već i za unapređenje standarda života crnogorskih građana.

Prethodni sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalnu politiku između Crne Gore i Evropske komisije održan je u junu prošle godine u Podgorici.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma/Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji, Generalni sekretarijat Vlade



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?