Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Sporazum o saradnji Ministarstva kulture, Centralne banke i Narodnog muzeja

Objavljeno: 30.06.2018. 00:32 Autor: mku
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i direktorica Narodnog muzeja crne Gore Anastazija Miranović potpisali su danas na Cetinju Sporazum o saradnji, kojim se uspostavlja dugoročna profesionalna saradnja, obogaćuje cjelovitost ponude Narodnog muzeja i doprinosi turističkoj promociji Muzeja novca.

Kako je predviđeno potpisanim Sporazumom, Muzej novca Centralne banke od sada će biti sastavni dio turističke ponude Narodnog muzeja Crne Gore. Takođe, predviđena je zajednička organizacija različitih aktivnosti kulturnog i edukativnog karaktera, u cilju jačanja uloge institucija na podizanju društvene svijesti o značaju kulturnog nasljeđa i umjetničkog stvaralaštva.

Sporazumom je definisana bliža saradnja između Ministarstva kulture i Centralne banke Crne Gore, uz mogućnost ustupanja zgrade Muzeja novca na korišćenje Ministarstvu, za organizaciju raznovrsnih sadržaja iz olasti kulture.

Kako je istakao ministar Bogdanović, osnivanjem muzeja Muzeja novca, kao sastavnog dijela Centralne banke Crne Gore, obogađena je kultura ponuda Prijestonice Cetinje. "Ipak, ovaj, za kulturu i istoriju Crne Gore, izuzetno značajan Muzej nije u adekvatnoj mjeri valorizovan. Zbog toga smo, dokumentom koji danas potpisujemo, odlučili da snažnije djelujemo na turističkoj promociji ove važne muzejske institucije, koja se simbolično nalazi u zgradi Prve crnogorske banke."

Guverner Žugić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Centralne banke sa Ministarstvom i institucijama kulture i naveo da su stvoreni uslovi za njeno dalje jačanje i unapređenje. Postavka Muzeja novca, ali i reprezentativan objekat u kojem se nalazi, obavezuju nas da u saradnji sa partnerima doprinesemo jačanju Muzeja koji prkazuje istoriju Crne Gore iz drugačijeg, ekonomskog ugla.

Direktorica Miranović je navela da će implementacijom potisanog dokumenta biti obogaćena ponuda Narodnog muzeja Crne Gore i priča o kulturnoj baštini i istoriji Crne Gore učiniti potpunijom i sveobuhvatnijom.


mku

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?