Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Stipendije crnogorskim studentima za osnovne studije na Internacionalnom balkanskom univerzitetu (IBU) u Skoplju

Objavljeno: 02.07.2018. 15:30 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete
Makedonsko-turska privredna komora (MATTO) dodijeliće 10 stipendija crnogorskim studentima za osnovne studije na Internacionalnom balkanskom univerzitetu (IBU) u Skoplju, za akademsku 2018/2019. godinu.

Stipendije se odnose na upis osnovnih studija na nekom od studijskih programa navedenog Univerziteta u Skoplju. Spisak studijskih programa se može preuzeti ovdje.

Stipendije pokrivaju troškove školarine (2.000 eura, godišnje) tokom cijelog trajanja osnovnih studija. Studenti treba da sami plate troškove smještaja (oko 100 eura iznosi mjesečna kirija za sobu), dok za ishranu treba da izdvoje mjesečni iznos od 250 do 300 eura.

Troškovi nostrifikacije i dobijanja dozvole za privremeni boravak u Makedoniji iznose 260 eura, a plaća ih sam student.

Potrebna dokumentacija:

- Uvjerenje o državljanstvu,
- Izvod iz matične knjige rođenih,
- Ovjerene kopije svjedočanstava sva četiri razreda srednje škole i maturske diplome,
- Preporuka škole,
- Curriculum Vitae,
- Potvrda od MUP-a da kandidat nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi krivični postupak,
- Ljekarsko uvjerenje,
- Kopija pasoša.

Navedenu dokumentaciju treba dostaviti na sljedeću adresu:

Ministarstvo prosvjete, Vaka Đurovića b.b., 81000 Podgorica, kancelarija br. 3, najkasnije do utorka, 10. jula 2018. godine, do 15:00 sati. Kontakt telefon: (020) 410 189 / e-mail: lidija.ercegovic@mps.gov.me

Komisija Ministarstva prosvjete izvršiće izbor 10 najboljih kandidata za stipendije, a biće izabrano i do 5 rezervnih kandidata, za slučaj da neki od glavnih kandidata odustane od stipendije.

Nepotpune i neblagovremene aplikacije neće biti prihvaćene.

Odabrani kandidati treba da prođu dvije procedure, kako bi se upisali na ovaj Univerzitet: prvo treba da apliciraju za ekvivalenciju srednjoškolske diplome kod Ministarstva obrazovanja i nauke Republike Makedonije i dobiju pozitivan odgovor; drugo, treba da apliciraju za dobijanje dozvole za privremeni boravak (studentska viza) u Ambasadi Republike Makedonije u Crnoj Gori i dobiju pozitivan odgovor.

Odabranim kandidatima će Služba za pravne poslove IBU Univerziteta u Skoplju pomoći da kompletiraju dokumentaciju za obje procedure, kako bi sve bilo završeno prije početka akademske 2018/2019. godine.

Imajući to u vidu, zainteresovani kandidati treba da se za nostrifikaciju srednjoškolske diplome obrate Pravnoj službi Međunarodnog državnog univerziteta u Skoplju, sljedećoj kontakt osobi: Ibrahim Murat, e-mail: ibrahim1993.murat@yahoo.com, telefon br.: +389 70 491 310.

OVDJE možete preuzeti spisak univerzitetskih jedinica.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?