Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Janović: Novim zakonom do još jače crnogorske sportske nacije

Objavljeno: 02.07.2018. 16:04 Autor: Ministarstvo sporta

Unaprijedićemo crnogorski sistem sporta u svakoj oblasti, poručio je ministar Nikola Janović, ističući da je cilj usvojenog zakona da još jače gradimo Crnu Goru kao sportsku naciju, a da sa druge strane, unaprijedimo sistem sporta u našoj državi. Janović je gostujući u Jutarnjem programu nacionalnog Javnog servisa, naglasio da su u primjeni pređašnjeg zakona, uočeni brojni propusti, te da je nekim novim zakonskim rješenjima, planirano da se ti propusti urede. 

,,Procedura izrade zakona bila je maksimalno transparentna. Od nacrta, preko javnih rasprava do prijedloga, imali smo jako interesantnu javnu raspravu, saslušali smo komentare klubova, saveza, COK-a, svih onih koji su nam partneri u toj oblasti. Smatram da je pred nama izuzetno kvalitetan dokument, tako da očekujem da narednih dana i formalno pravno stupi na snagu” – kazao je Janović apostrofirajući neke od ključnih novina u zakonu. 

To se, objasnio je, odnosi na ovlašćenja Crnogorskog olimpijskog komiteta, koji će ubuduće raditi kategorizaciju sportova. Riječ je o novom rješenju, prema kojem ćemo prvi put imati kategorisane sportove u Crnoj Gori. Kategorizacija je značajna i zbog toga što će se, kako je kazao ministar, raditi svake dvije godine. ,,Ukoliko se dogodi da neki sport koji je bio u prvoj kategoriji, nakon dvije godine ne dostigne očekivane rezultate, više neće biti u prvoj kategoriji. Na taj način, podigli smo odgovornost i rukovodstva saveza i samog tog sporta, ali i omogućili sportu koji je bio drugoplasiran da bude u višoj kategoriji. Takođe, ukoliko se dogodi da neki savez ne opravda novac koji dobije putem godišnjeg konkusa Ministarstva sporta i ne prođe finansijski izvještaj, onda COK preuzima njegove ingerencije”- pojasnio je Janović.

Jedan od najvažnijih segmenata zakona, svakako su kako je rekao, odredbe koje se odnose na mlade sportiste. ,,Imamo nekoliko rješenja kojima što više djece želimo da uključimo u sport. Jedno od tih rješenja je dječiji sport. To je novina koje nema u regionu, da pomognemo da kroz sistem dječijeg sporta u sportovima koje država odredi kao prioritetne, finansiramo članarine, kako bi i onoj djeci čiji roditelji nijesu u finansijskoj mogućnosti, obezbijedili bavljenje sportom. 

Status perspektivnih sportista, takodje je novina koja je izuzetno značajna, istakao je Janović i dodao da ,,mladi sportisti koji u olimpijskim sportovima i u prvoj kategoriji neolimpijskog sporta na evropskom ili svjetskom prvenstvu, osvoje neku od medalja, primaće godinu dana stipendiju Ministartsva sporta. Na taj način još više želimo da gradimo kult reprezentacije i da djeca shvate šta znači igrati za svoju državu, a da im sa druge strane pokažemo koliko država brine o njima i vrjednuje njihove rezultate“ – kazao je ministar sporta, ističući, da je od formiranja Ministarstva sporta ,,duplo više medalja u mladjim kategorijama nego sto je to ranije bio slučaj”. To prema njegovim riječima, pokazuje jasnu posvećenost Ministarstva sporta i države, da vrjednuju i prepoznaju uspjehe naših sportista. 

,,Jedina smo država u regionu, koja će sportske naknade isplaćivati sa 35 godina. Bićemo takodje vodeća država u regionu po visini iznosa novčanih nagrada za osvojene medalje na evropskim i svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Tako da sve to govori da možemo da se nadamo novim uspjesima crnogorskog sporta” – zaključio je ministar sporta Nikola Janović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?