Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Potpisan Ugovor o zajmu za Drugi projekat energetske efikasnosti sa Svjetskom bankom

Objavljeno: 02.07.2018. 16:06 Autor: Ministarstvo finansija
Ministar finansija, Darko Radunović i šef kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Emanuel Salinas potpisali su danas Ugovor o zajmu za Drugi projekat energetske efikasnosti (MEEP2) u iznosu od 6 miliona eura, između Crne Gore kao zajmoprimca i Svjetske banke kao zajmodavca.

Sredstva će se iskoristiti za primjenu mjera energetske efikasnosti i poboljšanje uslova boravka u 18 zdravstvenih objekata i uspostaviće se održiv sistem finansiranja projekata energetske efikasnosti u zdravstvenom sektoru.

Ministar Radunović je istakao da projekat MEEP 2 predstavlja nastavak saradnje između Svjetske banke i Crne Gore na polju unapređenja i poboljšanja energetske efikasnosti u javnim ustanovama. 
  
Takođe je naglasio da aranžman podrazumijeva povoljne uslove kreditiranja: rok dospijeća zajma je 15 godina i grejs period od 5 godina. Kamatna stopa na zajam jednaka je 6-mjesečnom EURIBOR-u uvećanom za fiksnu kamatnu maržu, koja se ne očekuje da bude veća od 0,85%. Otplata zajma vršila bi se polugodišnje u skladu sa definisanim planom otplate.

,,Imajući u vidu opseg projekta i geografsku raspodjeljenost izabranih objekata, procjenjuje se da će koristi od ovog projekta imati 220.000 potencijalnih pacijenata i 2.000 članova osoblja“, rekao je šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru, Emanuel Salinas.

Završetak projekta je predviđen do kraja  2023. godine.

Podsjećanja radi, finansijska sredstva za implementaciju MEEP 1 bila su obezbijeđena kreditom koji je Vlada Crne Gore uzela od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona eura, čijom realizacijom je adaptirano 25 javnih objekata, i to 16 zdravstvenih i 9 obrazovnih objekata.



PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?