Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Šavniku uručio rješenja dobitnicima grantova: Promovišemo prirodne dragulje i ulažemo u njihovu valorizaciju

Objavljeno: 02.07.2018. 22:04 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović u Šavniku je danas uručio rješenja dobitnicima grantova u okviru Projekta „Upravljenje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”.

Grantovi su obezbijeđeni u okviru projekta koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF) i Fond za posebne klimatske promjene (SCCF), a koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom.

Cilj ovog projekta je veća uključenost lokalnih zajednica, kroz podršku jačanju njihovih kapaciteta, kao i privatnog i civilnog sektora.  Dobitnici podrške kroz javni poziv za dodjelu grantova koji je početkom aprila raspisalo Ministarstvo poljoprivrede su iz šest crnogorskih opština. Ukupna vrijednost projekata je  211 hiljada eura, a korisnici podrške iz šest  opština dobiće podršku od 111 hiljada eura.

MPRRMPRR

Potpredsjednik Simović je kazao da se u Šavniku, označava početak regionalnog projekta koji tretira sliv rijeke Drine, a kroz koji je Crnoj Gori na raspolaganju 2,72 miliona eura podrške.

On je izrazio zadovoljstvo što se obilježavanje početka realizacije projekta održava u jednom od zaštićenih područja - Parku prirode Dragišnica i Komarnica, ističući da se time promovišu prirodni dragulji Crne Gore i pokazuje odgovoran odnos ulaganjem u njihovo očuvanje, ali i održivo korišćenje.

„Ovaj projekat  je novi doprinos parnerstvu o kojem često govorimo, ali ga i demonstriramo na konkretnim projektima - partnerstvu između lokalnih samouprava, Vlade i civilnog sektora, a u ovom projektu ojačano kroz partnerstvo sa GEF i SCCF, a sve pod okriljem Svjetske banke. Siguran sam da će ovakvo partnerstvo, rezultati podržanih projekata, ali i brojnih drugih koje realizujemo zajedno u cilju razvoja ruralnih područja, doprinijeti dostizanju boljeg kvaliteta života, nove vrijednosti, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju kvaliteta života na svakoj tački Crne Gore“, poručio je Simović.

MPRR

Tokom prezentacije projekta, prisutnima se obratio predsjednik Opštine Šavnik, Mijomir Vujačić, kao i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović. Istakli su opredijeljenost i jedne i druge opštine da u partnerstvu sa Vladom i međunarodnim partnerima doprinose realizaciji razvojnih projekata u ruralnim predjelima.

Rješenja o dodjeli grantova kroz ovaj projekat dobili su:

Opština Šavnik za tri projekta: Unapređenje stanja životne sredine i promocija prirodnih vrijednosti Parka prirode; Izgradnja vještačke akumulacije na katunu Korita, Sinjajevina i Izgradnja vještačke akumulacije na katunu Starac mjesto Zakosi, Sinjajevina. 

- Sportsko ribolovni klub ‘’Tara’’, Mojkovac za projekat Diverzifikovanje sportsko-ribolovnog turizma na rijeci Tari.

- Opština Nikšić za projekat sanacija postojećih bistijerni u mjesnim zajednicama Trubjela i Velimlje.

- DOO „ Komunalne djelatnosti“ Plav za projekat Zone Sanitarne zaštite u opštini Plav.

- Turistička organizacija Žabljak za projekat Posmatranje ptica i ekoturizam u Naconalnom parku „Durmitor“.

- Sportsko ribolovni klub Lipljen „Pljevlja“ za projekat Razvoj ribolovnog turizma kroz formiranje ribolovnog revira Otilovićko jezero.

- Sportsko ribolovni klub ‘’Plavsko jezero’’, Plav za projekat Očuvanje prirodnih resursa i biodiverziteta kroz zaštitu i očuvanje voda i ribljeg fonda na području gornjeg sliva rijeke Drine/Lim.

- Sportsko ribolovni klub Budućnost za projekat Očuvanje prirodnih resursa i biodiverziteta kroz zaštitu i očuvanje voda i ribljeg fonda na području gornjeg sliva rijeke Drine/Lim. 

Seosko domaćinstvo – TRITON – Momčilo Šarović – Žabljak za projekat Razvoj turizma i gastro ponude kroz održive tehnologije i energetsku efikasnost.

Sastanak sa predsjednikom Opštine Šavnik

MPRR

Nakon dodjele grantova, potpredsjednik Simović, sa saradnicima, održao je sastanak sa rukovodstvom Opštine Šavnik. Dogovoreni su konkretni projekti koji će se realizovati do kraja godine i time nastaviti kontinuirana dobra komunikacija ove lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Potpredsjednik Simović je iskazao odnos poštovanja i zahvalnosti predsjedniku Mijomiru Vujačiću za domaćinski pristup koji je promovisao u prethodnom periodu u komunikaciji sa svim građanima Šavnika i neposredno doprinosio rješavanju problema.







PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?