Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović potpisao Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Albanije, za period 2018 – 2020.

Objavljeno: 03.07.2018. 20:51 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović potpisao je danas sa ministarkom kulture Repubike Albanije Mirelom Kumbaro Furdži Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Albanije, za period 2018 – 2020. Ministri su navedeni dokument potpisali nakon zajedničke sjednice Vlade Crne Gore i Vlade Republike Albanije, koja je održana danas u Skadru.

“Na dinamičniju i sadržajniju saradnju u oblasti kulture, Albaniju i Crnu Goru, pored ostalog, obavezuje i značajan dio zajedničkog kulturno-istorijskog nasljeđa. Zahvaljujući otvorenosti priobalja južnog Jadrana, geografskoj cjelovitosti Zetsko-skadarske kotline, prirodnim putevima dolina Drima, Morače i Zete, već u srednjem vijeku stvorili su se ambijentalno-demografski uslovi za česta kulturna prožimanja, čiji su tragovi prisutni kako u istoriji tako i savremenom razvoju ova dva naroda,” istakao je ministar Bogdanović govoreći o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Republike Albanije. “Ovakvi bilateralni sastanci uvijek predstavljaju najbolju formu za definisanje ključnih inicijativa i aktivnosti, jer se samo kompletnim uvidom svih resora izvršne vlasti može dobiti pravo stanje odnosa i potreba u saradnji devije države,” dodao je Ministar.

Potpisani program kao značajnu oblast u odnosima dvije zemlje prepoznaje film i kinemografiju, naglašava značaj razvoja pozorišne, likovne i muzičke umjetnosti, ali i zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Program saradnje koji će se implementirati u toku 2018., 2019. i 2020. godine, podrazumijeva realizaciju projekata Filmskog centra Crne Gore i Filmskog centra Albanije, Crnogorskog narodnog pozorišta i Nacionalnog teatra Albanije, Crnogorskog simfonijskog orkestra i Simfonijskog orkestra RTV Republike Albanije.

U oblasti kulturne baštine, Programom su planirani projekti koji se odnose na kulturna dobra Svač i Crkvu svetog Srđa i Vlaha, organizovanje festivala folklora, prezentaciju muzeja “Marubi”, saradnju na realizaciji projekta kulturne rute na Skadarskom jezeru, digitalizaciju arhivske građe i razmjenu znanja i iskustava na polju zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Institucije i organizacije dvije zemlje zajednički će učestvovati na obukama Regionalnog centra za konzervaciju i restauraciju Jugoistočne Evrope, ali i na balkanskom filmskom sajmu koji se organizuje u Tirani.

Program saradnje usaglašen je tokom zvanične posjete ministarke kulture Republike Albanije Mirele Kumbaro Furdži Crnoj Gori, u aprilu 2018. godine, kada je održan i zajednički sastanak sa direktorima institucija kulture dvije zemlje. Dokument se potpisuje na osnovu Sporazum ao saradnji dva ministrastva, iz 2009. godine.

MKU

MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?