Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvorena izložba ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’

Objavljeno: 04.07.2018. 05:34 Autor: mku
Večeras je u prisustvu brojnih zvanica i ljubitelja umjetnosti, svečano otvorena izložba ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i British Council-a.

mku

Izložbu ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ čine radovi najpoznatijih savremenih britanskih i crnogorskih umjetnica: Abigail Lane, Adrijana Gvozdenović, Anka Burić, Anthea Hamilton, Brigita Antoni, Camilla Løw, Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Gordana Kuč, Helen Chadwick, Irena Lagator Pejović, Jelena Tomašević, Laura Aldridge, Lenka Đorojević, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Rachel Whiteread, Sarah Lucas, Tracey Emin. Koncept izložbe osmislila je kustostkinja Natalija Vujošević, koja svojim ironičnim narativom ukazuje na manju zastupljenost i neravnopravan položaj ženskih umjetnica.

mku

Na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović, britanska ambasadorka Alison Kemp, direktorica British Council-a Vanja Madžgalj i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore dr Anastazija Miranović.

Ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, rekao je da ono što ovu izložbu čini posebno bitnom, jeste fokusiranost na one teme koje su i poslije izvojevanih sloboda ostale u zoni tabua za većinu umjetnica i da je ovakvim konceptom kustoskinja Natalija Vujošević unijela bitnu dozu intrige u vremenu u kojem umjetničke akcije sve teže uspjevaju izazvati one kreativne ekcese koji moraju postojati između umjetnosti i društvene stvarnosti. Ministar je, takođe, rekao da izložba “Zašto nema velikih muških umjetnika?” nastavlja trend umjetničkog istraživanja Galerije “Miodrag Dado Đurić”, čime se ovaj prostor dodatno potvrđuje kao jedna živa i intrigantna umjetnička scena na kulturnoj mapi Prijestonice i Crne Gore.

mku

Ambasadorka Kemp je otvarajući izložbu rekla da su crnogorske umjetnice dokaz izvanrednog kreativnog potencijala svoje zemlje. Ova izložba je odličan primjer kako se saradnjom u regiji može doći do velikih rezultata i predstaviti se najveća imena savremene umjetnosti.

mku

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Anastazija Miranović rekla je da su ''Percepcije'' okupirale regionalnu pažnju, a da je ova izložba okupila potentnu, žensku kreativnu energiju u želji da prezentira, ista otvorena pitanja žene umjetnice, žene današnjice u svim mogućim/nemogućim izazovima i oklonostima savremenog društva i da se nada da će ova izložba biti još jedan snažan podsticaj nastavka uspješne saradnje Narodnog muzeja Crne Gore sa British Council-om i Ambasadom Velike Britanije u Crnoj Gori, u kontekstu unaprijeđenja i intenziviranja međusobnih odnosa.

mku

Jedan od ciljeva ove izložbe je svakako da usmjeri pažnju na pitanje rodne ravnopravnosti u umjetnosti i širem društvenom kontekstu, pa će tim povodom već narednog dana, u srijedu, 4. jula 2018. u 18.00 biti organizovana panel diskusija na temu “Umjetnost i društvo”, na kojoj će govoriti eminentne teoretičarke Marina Gržinić i Jelena Petrović. Iste večeri, nakon panela, publika će imati priliku da upozna neke od umjetnica čija djela su dio ove izložbe, a u razgovoru će učestvovati i Sarita Vujković.

mku

Izložba ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ biće postavljena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti ‘’Miodrag Dado Đurić’’ do 28. avgusta 2018.

mku
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?