Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ivanović sa političkim direktorima ministarstava odbrane Austrije i Slovačke

Objavljeno: 04.07.2018. 19:08 Autor: mod

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, boravio je u periodu od 1. do 3.jula 2018.godine u radnoj posjeti Ministarstvima odbrane Republike Austrije i Republike Slovačke, povodom realizacije bilateralnih konsultacija sa političkim direktorima.

Tokom sastanka sa austrijskim političkim direktorom, brigadnim generalom dr Johanom Frankom, direktor Ivanović je istakao vidljivu ulogu Republike  Austrije u regionu Zapadnog Balkana. Imajući u vidu da je Republika Austrija preuzela 1. jula ove godine predsjedavanje Evropskom unijom, naveo je da Crna Gora očekuje podršku po pitanju evropske politike proširenja. Ivanović je informisao sagovornika da su, nakon punopravnog članstva u NATO, evropske integracije prioritet vanjske politike Crne Gore, te da je naša ključna politika bazirana na podizanju kvaliteta procesa integracije u EU. On je u tom kontekstu istakao da je Ministarstvo odbrane posvećeno Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU i njenim mehanizmima, te naglasio da izuzetno cijenimo podršku austrijske strane u ovoj oblasti. Naglasio je intenzitet saradnje dva ministarstva sa fokusom na oblast planinskog ratovanja kao i značaj saradnje po pitanju uspostavljanja Regionalnog centra za obuku planinskog ratovanja u Crnoj Gori, čije kapacitete će koristiti i druge zemlje iz regiona.

Dr. Johan Frank se zahvalio na posjeti crnogorskom kolegi, ističući da će austrijska strana podržati Crnu Goru i njene napore na putu evropskih integracija, s obzirom na to da je Zapadni Balkan među prioritetima austrijskog predsjedavanja. Naglasio je spremnost za nastavak pružanja podrške unaprjeđenju cjelokupnog odbrambenog sektora Crne Gore, kroz zajedničke obuke i vježbe.

Tokom sastanka sa slovačkim kolegom Bohušom Kuktom, direktor Ivanović je izrazio zadovoljstvo bilateralnom saradnjom sa Republikom Slovačkom u oblasti odbrane, i konstatovao da se, kroz ulaganje zajedničkih napora, ista može značajno unaprijediti. Istakao je da su evropske i evroatlantske integracije perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, a da će Crna Gora odlučno nastaviti sa ispunjavanjem uslova za članstvo u Evropskoj uniji. Direktor Ivanović je upoznao sagovornika sa ostvarenim rezultatima Ministarstva odbrane Crne Gore, kao i sa prioritetima za naredni period, sa posebnim akcentom na modernizaciju i opremanje.

Direktor Kukta je apostrofirao značaj crnogorskog uspjeha na evroatlantskom putu i istakao da o članstvu u NATO nije moguće govoriti izolovano i van konteksta Evropske unije i njenih vrijednosti. Istovremeno je naglasio da su NATO i evropske integracije dva komplementarna procesa, sa ciljem stvaranja jakog sistema kolektivne odbrane, kao garanta mira i prosperiteta međunarodne zajednice.

Sastanci su predstavljali priliku za diskutovanje novih modaliteta za unaprijeđenje saradnje u narednom periodu, kao i razmjenu mišljenja o savremenim bezbjednosim izazovima i prijetnjama na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na aktuelnu migrantsku krizu, terorizam i uticaj spoljašnjih faktora na region, kao i drugim izazovima koji ugrožavaju vrijednosti koje baštine naša društva.

mod

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?