Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

„Globalno zagrijavanje i klimatske promjene“ na diplomatskoj akademiji „Gavro Vuković“

Objavljeno: 04.07.2018. 23:23 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U okviru diplomatske akademije „Gavro Vuković“, koja se održava u Kolašinu, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Saša Radulović održao je izlaganje na temu „Globalno zagrijavanje – klimatske promjene“. Takođe, Radulović je učestvovao u panel diskusiji o klimatskim promjenama, sa stalnom koordinatorkom sistema UN u Crnoj Gori Fionom Mekkluni i ambasadorkom Francuske, Nj. E. Katrin Tudik.

Radulović je istakao da je samo udruženom akcijom svakog pojedinca, svakog preduzeća i Vlade, moguće doprinijeti proklamovanim ciljevima Pariskog sporazuma, a to je da se zadrži rast temperature na maksimum 2 stepena Celzijusa u poređenju sa preindustrijskim nivoom, odnosno u odnosu na 1990. godinu. Radulogić je naglasio da je Pariski sporazum do sada najsavršeniji međunarodni dokument obavezujućeg karaktera sa jasnim obavezama za sve zemlje potpisnice.

„Crna Gora je u ovom trenutku ispunila sve obaveze prema Pariskom sporazumu, zbog činjenice da je naše strateško opredjeljenje razvoj poljoprivrede i turističkih usluga, budući da početna mjerila nisu uključila karbonske ponore, odnosno naše šume“, istakao je Radulović.

Takođe, Radulović je poručio da će Crna Gora nastaviti borbu za razvoj tzv. niskokarbonskog društva, jer nas na to obavezuje Deklaracija o ekološkoj državi iz 1991. godine.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?