Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bošković sa ambasadorkom Ueharom: Sadržajna bilateralna odbrambena saradnja Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država

Objavljeno: 05.07.2018. 21:15 Autor: mod

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Nj.E. Margaret Ueharom. Sagovornici su razgovarali o aktuelnoj bilateralnoj saradnji dvije države u oblasti odbrane, kao i o kapacitetima za njeno unaprjeđenje u predstojećem periodu.

Ministar Bošković čestitao je ambasadorki Uehari Dan nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država. Bošković je posebno istakao programe bilateralne saradnje u oblasti školovanja i obuka posredstvom kojih se unaprjeđuju znanja i vještine zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore. Zahvalio je na sveobuhvatnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država u domenima modernizacije i opremanja Vojske Crne Gore u skladu sa najsavremenijim standardima. Bošković je apostrofirao da su Sjedinjene Američke Države najznačajniji strateški partner Crnoj Gori i dodao da postoji prostora za proširenje saradnje dvije zemlje kao NATO saveznika.

Razgovarajući o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, Bošković je naglasio da Crna Gora ostaje glavni zagovornik NATO politike otvorenih vrata, kao i da će naša država nastaviti da snažno podržava sprovođenje neophodnih reformi u zemljama aspirantima za članstvo u Alijansi.

Ambasadorka Uehara izrazila je zadovoljstvo povodom ostvarene odbrambene saradnje dvije zemlje, te istakla da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da snažno podržavaju razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta u cilju što adekvatnijeg odgovora savremenim bezbjednosnim izazovima.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će predstojeći NATO Samit u Briselu, 11. i 12. jula ove godine, doprinijeti dodatnom usaglašavanju savezničkih napora u borbi protiv aktuelnih bezbjednosnih izazova na globalnom nivou. Takođe, sagovornici su se saglasili da će Specijalni sastanak Američko-jadranske povelje (A-5) koji će se održati 13. jula ove godine u Zagrebu, a na kojem će učestvovati američki sekretar za odbranu, Džejms Matis, u okviru crnogorskog predjsedavanja Američko-jadranskom poveljom (A-5), dodatno utemeljiti posvećenost Sjedinjenih Američkih Država ovom dijelu Jugoistočne Evrope, te predstavljati odličnu platformu za razmatranje unaprjeđenja postojeće saradnje u okviru A-5 inicijative.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?