Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavljeni prvi efekti Programa „Kupujmo domaće“: Prodaja domaćih proizvoda raste

Objavljeno: 06.07.2018. 19:18 Autor: Ministarstvo ekonomije
Prvi efekti promotivne kampanje za Program „Kupujmo domaće“, nakon nešto više od mjesec dana sprovođenja su veoma ohrabrujući.

Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne GorePozitivan odgovor potrošača u Crnoj Gori pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je, u periodu od 8. do 20. maja, za potrebe Programa Kupujmo domaće, sprovela agencija IPSOS, na reprezentativnom uzorku od 1.011 građana Crne Gore starijih od 18 godina. Takođe, prvi, preliminarni podaci iz trgovinskih lanaca, pokazuju rast prodaje domaćih proizvoda.

Predstavnik IPSOS-a Vlado Raičević kazao je da prema istraživanju, čak 17% kupaca više i češće kupuje domaće proizvode u odnosu na period od prije godinu dana, što je, uzimajući u obzir činjenicu da se kupovne navike sporo mijenjaju, izvanredan rezutat i dobra osnova za dalji rad na podizanju svijesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda za jačanje domaće privrede i podizanje životnog standarda svakog građanina u Crnoj Gori.

„Za program Kupujmo domaće, prema istraživanju, čulo je 70% građana, a gotovo 44% njih bar djelimično ili u potpunosti zna i za konkretan sadržaj ovog nacionalnog projekta. Ne samo da je za relativno kratko vrijeme opšta informacija o nacionalnom programu 'Kupujmo domaće' doprla do velikog broja kupaca i potrošača, već je i kod značajnog dijela njih stvorena jasna svijest o tome kakvi su očekivani efekti“, kazao je Raičević.

Kao najznačajnije efekte ovog programa građani navode jačanje ekonomije (58%), otvaranje novih radnih mjesta (37%), jačanje povjerenja potrošača u domaće proizvode (35%) kao i generalno poboljšanje kvaliteta domaćih proizvoda (31%).

„Zaključak koji proizilazi iz odgovora potrošača koji stabilno ili povećano kupuju proizvode domaćeg porijekla je da to čine prevashodno zbog povjerenja u domaće proizvode i njihovog pouzdanog kvaliteta, što i jeste jedan od ključnih ciljeva projekta. Posebno ohrabruje podatak da 16% potrošača procjenjuje da će u narednih 12 mjeseci češće kupovati proizvode domaćeg porijekla, dok većina postojećih kupaca domaćih proizvoda očekuje da će im ostati vjerna i u narednih 12 mjeseci.

Pozitivne trendove iz istraživanja stavova i ponašanja potrošača potvrđuje i iskustvo trgovinskih lanaca.

Govoreći u ime svih trgovačkih lanaca, PR mendžer kompanije VOLI Olivera Šuškavčević kazala je da su se svi trgovački lanci veoma rado odazvali i ujključili u ovaj program.

„Na nivou svih lanaca urađeno je adekvatno obilježavanje u skladu sa standardnom trgovačkom praksom. Došlo je do porasta prodaje proizvoda u određenim kategorijama, kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, meso i mesne prerađevine i voće i povrće. Takođe, ohrabrujuće je i to što nam se javio određeni broj novih proizvođača sa kojima do sada nismo imali kontakt“, kazala je Šuškavčević.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima Radosav Babić kazao je da, je Vlada zadovoljna da su građani Crne Gore u značajno većoj mjeri nego ranije informisani šta za domaću ekonomiju i nas same znači kupovina domaćih proizvoda.

„Znači da jačamo domaća preduzeća, postojeća radna mjesta činimo sigurnim i stvaramo mogućnost za otvaranje novih, i da, samim tim, povećamo životni standard svakog od nas. Zadovoljni smo prvim rezultatima programa 'Kupujmo domaće', za koje mogu reći da su zasluga svih nas – Vlade, PKCG, trgovačkih lanaca, privrednika i potrošača“, kazao je Babić.

Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne GoreNačelnica Odjeljenja za ekonomske analize u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Kristina Lapčević kazala je da tri mjeseca nakon početka realizacije projekta možemo sa zadovoljnstvom reći da smo postali istinski partneri i da se iskazana spremnost za saradnju i partnerstvo radi ostvarivanja viših ciljeva i opšteg dobra za cjelokupno društvo pretvorilo u faktičko stanje.

„Dakle, udruženim snagama, svi mi – država, privreda i mediji, u jednom velikom projektu, dokazali smo da smo ozbiljni u poslu kojim se bavimo i spremni da radimo svi zajedno na ostvarenju viših ciljeva“, kazala je Lapčević.

Potpredsjednica PKCG Ljiljana Filipović kazala je da izborom domaćih proizvoda doprinosimo razvoju cjelokupnog crnogorskog društva i uvažavamo potrebe potrošača za kvalitetnim i zdravstveno bezbjednim proizvodima, kao i za proizvodima koji nas asociraju na naše podneblje uz više boja, mirisa i ukusa.

”Uz poštovanje slobodnog tržišta i principa fer konkurencije, sa puno povjerenja u sebe, u domaće vrijednosti, ovim programom djelujemo na prevazilaženje naslijeđenih navika da više cijenimo tuđe nego svoje“, kazala je Filipović.

Izvršni direktor mljekare Lazine Milutin Đuranović kazao je da program „Kupujmo domaće“ karakteriše partnerski odnos Vlade, PKCG, trgovinskih lanaca i prerađivača.

„Kupovinom domaćih proizvoda novac ostaje u Crnoj Gori. Kupovinom uvoznih prizvoda novac odlazi iz Crne Gore. Kupovinom domaćih proizvoda stvaraju se realne osnove za veći BDP, stabilniji državni budžet, smanjenje spoljno-trgovinskog deficita i rast životnog standarda.

Predstavnik kompanije Mesopromet Hamzo Hodžić kazao je da potrošači u Crnoj Gori imaju jako pozitivan stav o ovom programu.

„Podržavamo ovaj program i planiramo da damo naš dalji doprinos njegovoj realizaciji“, kazao je Hodžić.

Program „Kupujmo domaće“ pokrenuli su Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa trgovinskim lancima i proizvođačima, u aprilu ove godine, sa ciljem pružanja podrške domaćim kompanijama u boljem pozicioniranju i većom vidljivošću njihovih proizvoda na domaćem tržištu.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
PRIVREDNA KOMORA CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?