Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković u Sofiji na Samitu Kina-CEEC: Očekujemo izradu studije izvodljivosti povezivanja pruge Beograd – Budimpešta sa lukama u CG i Albaniji

Objavljeno: 07.07.2018. 23:03 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je danas u Sofiji na Samitu šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope da je Crna Gora kao buduća članica Evropske unije spremna doprinositi sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Evropske unije i Kine i da očekuje da nakon Samita bude izrađena studija izvodljivosti povezivanja buduće pruge Beograd – Budimpešta sa lukama u Crnoj Gori i Albaniji.

„Kao buduća članica Evropske unije, a u ovom trenutku zemlja kandidat za članstvo, Crna Gora je spremna doprinositi sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Evropske unije i Kine. … Očekujemo u periodu nakon Samita da se kroz izradu studije izvodljivosti ispitaju mogućnosti za povezivanje buduće brze pruge Beograd – Budimpešta sa lukama u Crnoj Gori i Albaniji, kako je to dogovoreno u Budimpešti. Dodatno nas ohrabruje sličan stav istaknut i u ovogodišnjim Smjernicama, uz uključivanje luka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković obraćajući se učesnicima Samita.

Premijer je rekao da u Crnoj Gori ulazimo u završnu fazu izgradnje prve dionice autoputa Bar – Boljare i da taj projekat predstavlja primjer uspješne saradnje u okviru Mehanizma „16+1“.

„Vlada Crne Gore stvara pretpostavke za nastavak gradnje ostalih dionica autoputa, do granice sa Republikom Srbijom. S tim u vezi pozivam i vas da ohrabrite kompanije iz vaših zemalja da iskažu interesovanje za realizaciju ovog projekta u partnerstvu sa Vladom Crne Gore. Za ovaj i slične kapitalne projekte potrebno je dalje jačanje saradnje banaka i finansijskih institucija zemalja Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine“ – rekao je premijer Marković.

Podsjetivši da je Crnoj Gori je na prošlogodišnjem Samitu u Budimpešti ukazano povjerenje da predvodi osnivanje Koordinacionog mehanizma za saradnju u oblasti zaštite životne sredine premijer Marković je za septembar najavio u Podgorici ministarsku konferenciju kojom će biti ozvaničen početak rada ovog Koordinacionog mehanizma.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?