Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uručen sertifikat o tromjesečnom testiranju sposobnosti kodifikacije na nivou NATO zemalja

Objavljeno: 09.07.2018. 19:17 Autor: mod
Danas je u Ministarstvu odbrane dodijeljen sertifikat o uspješno završenom testiranju za sposobnost kodifikacije na nivou NATO zemalja.

Riječ je o tromjesečnom testiranju sposobnosti kodifikacije na nivou NATO zemalja (Tier2 Compliance test), koje je potvrdilo da je NCB Crne Gore u potpunosti usklađen sa pravilima i procedurama NATO kodifikacionog sistema (NCS).
Testiranje su obavili sertifikovani testeri iz SAD-a, Francuske, Belgije, Finske, Novog Zelanda i NATO Agencije NSPA.

Svečanosti povodom uručenja sertifikata, prusustvovali su ministar odbrane, mr Predrag Bošković, Thierry Vanden Dries (Tjeri Vanden Dris), predsjedavajući NATO komiteta za kodifikaciju AC135, Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović, privrednici i predstavnici nevladinih organizacija koji su dobili kod ili su kodifikovali svoje prozvode.

Prisutne je pozdravio načelnik Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet, pukovnik Marinko Aleksić koji je u svom obraćanju rezimirao višegodišnji naporni rad u procesu pristupanja NATO kodifikacionom sistemu. Koliki je to bio izazov, govore podace da je tesitranje trajalo puna četiri mjeseca, u toku kojih su obavljene 184 dvosmjerne transakcije putem test softvera i softvera BULCOD, razmijenjeno je preko 440 mailova sa kodifikacionim biroima zemalja sertifikovanih testera. Specifičnost ovog testa, kako je istakao Aleksić, jeste da je on isti za sve zemlje i da nema razlike između velikih i malih zemalja ili sistema. Pukovnik Aleksić zahvalio se svima koji su doprinijeli da ovaj projekat uspije, a posebno kompanijama poput „Plantaže“, „Tara“, „Mesopromet“ i „Marteks“, koje su kodifikujući svoje proizvode omogućili da se ispune svi potrebni uslovi za test. 

Predsjedavajući NATO komiteta za kodifikaciju AC135, Vanden Dris čestitao je Crnoj Gori na integrisanju u NATO kodifikacioni sistem i dodao da kodifikacija predstavlja investiciju u pogledu ljudstva i novca. Povraćaj investicija je zagarantovan i benefiti kodifikacionog Sistema su značajni u tom pogledu.

Ministar odbrane mr Predrag Bošković, nakon primljenog sertifikata podsjetio je da se Ministarstvo odbrane integrisalo u još jednoj nadležnosti Direktorata za materijalne resurse, a to je standardizacija opreme, i potpisivanje ratifikacije prvih NATO standarda, kao rezultate ozbiljnih priprema. 

Kodifikacija je fundamentalna oblast za upravljanje materijalnim sredstvima i uslugama koji su potrebni vojsci. Naš cilj je bio da izgradimo infrastrukturu koja će omogućiti kodifikaciju preduzeća i proizvoda. To je samo osnova koja treba da vam pruži uslove da se prijavljujete na tendere NATO komandi i agencija. Radi se o složenim i zahtjevnim procedurama, za šta vam je potrebna pomoć države, zbog čega je Vlada formirala međuresorno tijelo koje je pripremilo Uredbu o postupcima nadležnih organa u pružanju podrške privrednim subjektima za učešće na NATO tenderima. Kazao je Bošković, napominjući da je Ministarstvo odbrane pored infrastrukture standardizacije i kodifikacije, a vrlo brzo i osiguranja kvaliteta, na raspolaganju u pružanju informacija i pomoći za pristupanje tom tržištu. 

Pozivamo vas da obezbijedite kompanijski kod, kodifikujete proizvode i proučite šta vam je potrebno da ostvarite uslove da se prijavljujete na tendere Ministarstva odbrane. Zaključio je ministar odbrane. 

Crna Gora je polaganjem ovakvih testova učvrstila i potvrdila povjerenje stečeno među zemljama članicama u dosadašnjem periodu, kao jedno od osnova funkcionisanja NATO Saveza.

mod mod mod


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?