Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bošković susreo se danas sa novoimenovanim izaslanikom odbrane SAD, potpukovnikom Kregom Perijem

Objavljeno: 09.07.2018. 20:02 Autor: mod
Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa novoimenovanim izaslanikom odbrane Sjedinjenih Američkih Država, potpukovnikom Kregom Perijem (Craig Perry).

Sastanku su takođe prisustvovali i ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Nj.E. Margaret Ujehara (Margaret Uyehara), kao i odlazeći izaslanik odbrane SAD, pukovnik Majkl Tarkvinto (Michael Tarquinto).

Ministar Bošković poželio je dobrodošlicu potpukovniku Periju, uz uvjerenje da će se dosadašnja uspješna i kvalitetna saradnja Ministarstva odbrane i Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori nastaviti, te dodatno unaprijediti za vrijeme profesionalnog angažmana potpukovnika Perija. Bošković je apostrofirao važnost strateškog partnerstva Crne Gore i SAD, odnosno sveobuhvatne odbrambene saradnje dvije zemlje, što je od posebnog značaja za razvoj odbrambenih kapaciteta crnogorskog sistema odbrane. S tim u vezi, ministar je izdvojio školovanje crnogorskih kadeta na vojnim akademijama u SAD, bilateralne sastanke na najvišem nivou, razmjenu ekspertskih iskustava i znanja kao i zajedničku obuku za pripadnike Vojske Crne Gore. U tom kontekstu posebno je naglašena i podrška procesima modernizacije Vojske Crne Gore.

Upoznajući potpukovnika Perija sa aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane, kao i planovima za budući razvoj Vojske Crne Gore, Bošković je istakao da Crna Gora, kao najmlađa NATO članica teži da unaprijedi svoj odbrambeni sistem kako bi bio u stanju da adekvatno odgovori najsavremenijim bezbjednosnim izazovima.

Ministar je takođe informisao o planovima za proširenje crnogorskog učešća u međunarodnim misijama i operacijama, i naglasio da Crna Gora ostaje snažno posvećena uspostavljanju trajne stabilnosti regiona, odnosno promociji NATO politike “otvorenih vrata”.

Potpukovnik Peri izrazio je zadovoljstvo povodom profesionalnog angažmana u Crnoj Gori, kao i očekivanje da će se bilateralna saradnja dvije zemlje dodatno unaprijediti u predstojećem periodu. Peri je naglasio da u pogledu zajedničkih bilateralnih projekata, Crna Gora ostaje značajan saveznik Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu, ističući zadovoljstvo povodom ostvarene saradnje u domenu angažmana u okviru doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti.

U toku sastanka, ministar Bošković je u ime predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, pukovniku Tarkvintu uručio crnogorsku Medalju za zasluge, za izuzetnu posvećenost jačanju bilateralne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. S tim u vezi, ministar je naglasio da je za vrijeme mandata pukovnik Tarkvitno jasno pokazao privrženost Crnoj Gori i njenim evro-atlantskim strijemljenjima, kao i podršku reformama koje su sprovodili Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore. Bošković je pukovniku Tarkvintu takođe poželio uspjeh tokom budućeg profesionalnog angažmana.

Sa novoimenovanim izaslanikom odbrane Sjedinjenih Američkih Država, potpukovnikom Kregom Perijem sastao se i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović.

mod mod
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?