Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na Londonskom samitu pozvao njemačku kancelarku Merkel da podrži crnogorsku inicijativu regionalnog instituta za održive tehnologije

Objavljeno: 11.07.2018. 01:07 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković pozvao je danas na Londonskom samitu njemačku saveznu kancelarku Angelu Merkel da podrži crnogorsku ideju otvaranja regionalnog instituta za održive tehnologije.

„Uvažena kancelarka otvorila je važno pitanje: kako da zadržimo mlade ljude u Regionu, kako da tu pamet zadržimo i kako da im damo novu priliku. Podsjećam Vas kancelarko Merkel da je Crna Gora sa CERN-om (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) pokrenula inicijativu za međunarodni institut za održive tehnologije u regionu. Tu inicijativu podržao je značajan broj zemalja. Treba da damo priliku hiljadama mladih ljudi u regionu. Pozivam Vas da i Vaša vlada podrži ovu inicijativu, kao što sam nedavno u Sofiji zamolio kolegu [Andreja] Plenkovića da i Vlada Hrvatske podrži ovaj projekat“ – rekao je premijer Duško Marković na posljednjoj današnjoj konferenciji održanoj na Londonskom samitu.

Predsjednik Marović je, govoreći o bezbjednosti, ocijenio da je za balkanski region važno jačati taj aspekat. Precizirao jeda Crna Gore ima sporazum sa Bosnom i Hercegovinom o granici i da je naša zemlja pažljivo rješavala situaciju izazvanu svojevremenom nemogućnošću ratifikacije sporazuma o granici sa Kosovom u tamošnjem parlamentu.

„Imamo i odličan privremeni sporazum o granici sa Hrvatskom. Do sada nijesmo imali ni jedan incident, a Hrvatska je najveći promoter naše evrospke i evroatlatnske integracije. Izradili smo i sposobnost da se suprotstavimo trećoj strani“ – rekao je premijer pomenuvši direktno eksterni nasrtaj na Crnu Goru prije nekoliko godina.

„Zahvaljujem premijerki [Terezi] Mej i njenoj Vladi što nam je omogućila da tom izazovu odgovorimo na kvalitetan način i da naša evropska i evroatlantska perspektiva ne bude upitna“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković na posljednjoj sesiji Londonskog samita.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?