Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Marija Sklodovska Kiri Individualne stipendije – Dan najboljih praksi: Dobitnica dr Radenka Krsmanović Whiffen razgovarala sa zainteresovanim kandidatima

Objavljeno: 11.07.2018. 20:15 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Dobitnica Marija Kiri Individualne stipendije, dr. Radenka Krsmanović Whiffen, bila je specijalna gošća Dana najboljih praksi, koji se održao danas u prostorijama Ministarstva nauke. Ona je zainteresovanim kandidatima prenijela svoje iskustvo u dobijanju ove prestižne stipendije.

Dr. Krsmanović Whiffen će realizovati svoju MSCA IF stipendiju, dobijenu za projekat “ZnS Wurtzite Nanotextured Ceramic Materials for Pyroelectric Energy Harvesting”*, u ENEA Casaccia Istraživačkom centru u Rimu, Italija. Ona je sa istraživačima razgovarala o procesu i pripremi projektne prijave, te ukazala na ključne segmente koji su u fokusu evaluatora prilikom ocjenjivanja projektnih ideja.
Ona je objasnila zašto je važno napraviti dobar izbor institucije domaćina, kao i mentora koji će nadgledati rad istraživača tokom trajanja stipendije.

Nadalje, dr. Krsmanović Whiffen je skrenula pažnju na detalje prilikom pisanja prijave, prijemčiv i jednostavan jezik koji se traži, adekvatne CV-je koji treba da pokažu da stipendista i mentor imaju reference neophodne za implementaciju predloženih istraživanja, te logičan tok ideje predstavljene u prijavi, kako bi evaluatori sa lakoćom pratili tekst. Uz to, kako je naglasila, važno je pratiti i prioritete agende Evropske komisije i uskladiti ih sa svojim projektnim idejama.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Prisutni su imali prilike da čuju nešto više o Marija Kiri alumni asocijaciji (Marie Curie Alumni Association – MCAA) i o novoosnovanoj Grupi za Zapadni Balkan (Western Balkans MCAA Group) u okviru ove Asocijacije čiji je dr Krsmanović Whiffen osnivač i manager. Riječ je o globalnoj mreži istraživača koja treba da služi za razmjenu mišljenja istraživača, unaprijedi protok znanja između različitih zemalja, sektora ekonomije i naučnih disciplina, te poboljša saradnju članova asocijacije, kao i spoljnjih korisnika. Dr. Krsmanović Whiffen je pozvala sve učesnike MSCA programa iz Crne Gore da se pridruže MCAA i Grupi za Zapadni Balkan.

Sa učesnicima Dana najboljih praksi razgovarala je preko online konferencije, i Milena Vujanović, dobitnica ITN stipendije za mlade naučnike u okviru Marija Sklodovska Kiri akcija. Milena se trenutno nalazi na Univerzitetu u Liverpulu i radi na AVA projektu (Accelerators validating antimatter). AVA predstavlja mrežu između univerziteta, naučnih centara (kao što je CERN) i privrede. Projekat je finansiran od strane Evropske unije i omogućava revolucionarna istraživanja u oblasti antimaterije. Milena je završila studije fizike na PMF-u Univerziteta Crne Gore, a prije tri godine se prijavila za učešće na CERN-ovoj ljetnjoj školi za studente fizike, što joj je otvorilo vrata za nova iskustva u nauci.

Podsjećamo, Evropska komisija je objavila poziv za MSCA Individualne stipendije 12. aprila 2018. godine. Sve potrebne informacije, kao i prezentaciju, možete pogledati na sljedećoj veb stranici:

http://www.mna.gov.me/ministarstvo/Horizont2020/183948/H2020-Marija-Sklodovska-Kiri-Akcije-Poziv-za-Individualne-stipendije-otvoren.html

Prezentacije dr Radenke Krsmanović Whiffen možete preuzeti ovdje:


Ministarstvo nauke
* Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske unije u okviru Programa za istraživanja i inovacije H2020, Marija Sklodovska-Kiri grant ugovora br. 797951.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?