Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zemlje Evropske unije i Zapadnog Balkana potpisale Zajedničku deklaraciju u kojoj se ističu napori na pronalaženju osoba nestalih iz 1990-ih

Objavljeno: 11.07.2018. 17:55 Autor: mrss
mrss

Premijeri Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Italije, Slovenije i Poljske potpisali su dana 10. jula 2018. godine u Londonu Zajedničku deklaraciju u kojoj su, između ostalog, ponovili svoju opredijeljenost podršci naporima na pronalaženju 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale uslijed sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

“Zajednička deklaracija predstavlja ključni dokument jer podržava prava svih porodica nestalih na istinu, pravdu i obeštećenje” izjavila je glavna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe, Kathryne Bomberger nakon ceremonije potpisivanja u Ministarstvu za vanjske poslove i poslove Commonwealtha.

mrss

Prije nego što su šefovi vlada potpisali Zajedničku deklaraciju, gđa. Bomberger i ministar za Evropu i Ameriku Ujedinjenog Kraljevstva, Sir Alan Duncan, su se sastali u Ministarstvu za vanjske poslove i poslove Commonwealtha s rukovodiocima nacionalnih institucija iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske koje su nadležne za traženje nestalih. Komisiju za nestala lica Vlade Crne Gore predstavljali su Dragan Đukanović, predsjednik Komisije i Darka Džabasan, sekretarka Komisije. 

mrss

ICMP je predvodio napore koji su rezultat u pronalaženju 28.000 od 40.000 osoba nestalih na kraju sukoba, što predstavlja rezultat bez premca bilo gdje drugo u svijetu.

Gđa. Bomberger je istakla da se u Zajedničkoj deklaraciji koji su potpisali premijeri ističu navodi ICMP-ove “Deklaracije o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava” koju su 2014. godine u Mostaru potpisali predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije i koja prepoznaje centalni značaj “otkrivanje sudbine nestalih u skladu s poštovanjem ljudskih prava i vladavine zakona”.

ICMP intenzivno radi sa svim nacionalnim institucijama na izradi plana kako bi se ubrzao proces traganja za 12.000 osoba koje se još vode kao nestale. Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo su obezbijedili sredstva za omogućavanje realizacije tog plana, za koji se ICMP nada da će u veoma skoroj budućnosti biti usaglašen između nadležnih nacionalnih institucija.
U skladu s planom zemlje u regionu će rješavati pitanje NN slučajeva (neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji su smješteni u mrtvačnicama). Pored toga, izvršit će ažuriranje evidencije i brisanje duplih unosa iz regionalne Baze podatka aktivnih slučajeva osoba nestalih usljed oružanih sukoba iz 1990-ih, te će se osigurati funkcioniranje Operativne radne grupe koja je uspostavljena kako bi izvršila pregled slučajeva u Bazi podataka.

Nacionalne institucije će takođe nastojati da dođu do informacija koje bi se mogle odnositi na pronalazak i ekshumaciju skrivenih grobnica unutar svojih nacionalnih arhiva i iz drugih izvora, te će o ostvarenom napretku redovno će izvještavati.

Nacionalne institucije će dostavljati redovne ažurirane informacije o svojim zajedničkim naporima na regionalnim sastancima s predstavnicima udruženja porodica nestalih. Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije, organizacija civilnog društva koja okuplja predstavnike različitih udruženja porodica nestalih, će pratiti sprovođenje plana.

Zemlje učesnice će prezentovati godišnji izvještaj o sprovođenju plana u okviru Berlinskog procesa za Zapadni Balkan.

Berlinski proces, koji je 2014. godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, predstavlja multilateralni mehanizam kreiran s ciljem pružanja pomoći šest zemalja Zapadnog Balkana u pripremi za buduće članstvo u EU s fokusom na ključne izazove. Pitanje nestalih osoba je bilo u centru pažnje na zasjedanju petog Samita Berlinskog procesa u Londonu.

ICMP će omogućavati rad ove grupe zemalja. Njihove aktivnosti će se naslanjati na ranije inicijative ICMP-a koje su pomogle državama u pronalaženju do sada neprevaziđenog broja nestalih osoba, gdje je ICMP takođe pružao podršku putem svojih stalnih kapaciteta laboratorija za obradu DNK, koji je u stanju obrađivati najzahtjevnije slučajeve i koji radi po principu velikog protoka, te je dao je rezultate analize DNK u više od 50.000 slučajeva degradiranih skeletnih ostataka i doprinio identifikaciji oko 20.000 osoba širom svijeta.

mrss

Kasnije je Njegovo kraljevsko visočanstvo Princ od Walesa primio predstavnike udruženja porodica nestalih i predstavnike nacionalnih institucija iz regiona na prijemu u Palati St. James. Princ se sastao s porodicama nestalih sa Zapadnog Balkana prilikom svoje posjete Kosovu u martu 2016. godine, te je pozvao predstavnike Regionalne koordinacije na sastanak u Clarence House u Londonu u martu 2017. godine. Oba ova događaja je koordinirao ICMP u saradnji s Ministarstvom za vanjske poslove i poslove Commonwealtha.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Holandiji. Njen mandat je da osigura saradnju vlada, kao i ostalih u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih usljed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te da im pruža pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?