Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković i Matis u Zagrebu u okviru crnogorskog predsjedavanja A5

Objavljeno: 13.07.2018. 19:15 Autor: mod
U okviru crnogorskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom (A-5), u Zagrebu je 12. i 13. jula održan Specijalni sastanak ministara odbrane država članica A-5, na kojem je učestvovao ministar odbrane, mr Predrag Bošković.

U fokusu Specijalnog ministarskog sastanka, kojem je prisustvovao i sekretar za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Džejms Matis, bile su evroatlantske integracije, uticaj spoljnih faktora na situaciju u regionu, te ravnomjerne raspodjele troškova u domenu odbrane među državama saveznicama. Imajući u vidu aktuelne ciljeve ove inicijative, trenutnu bezbjednosnu situaciju u regionu, kao i crnogorsko predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom A5, ministar Bošković je istakao da će Crna Gora, kao NATO članica, nastaviti da snažno podržava NATO politiku „otvorenih vrata“ i sve aktivnosti koje za cilj imaju jačanje bezbjednosne situacije u regionu. Ministar Bošković je, takođe, izrazio uvjerenje da će integracija Makedonije u NATO doprinijeti kako regionalnoj stabilnosti, tako i cjelokupnom sistemu kolektivne odbrane. U cilju unaprjeđenja bezbjednosne situacije u regionu, a u duhu dobrosusjedskih odnosa, Crna Gora će, kako je zaključio ministar Bošković, nastaviti da razvija prijateljske odnose sa državama regiona. Takođe, Crna Gora će nastaviti da radi na unaprjeđenju nivoa interoperabilnosti, sa posebnim fokusom na učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, što je mjerljiv dokaz posvećenosti sistemu kolektivne odbrane za koji se Crna Gora opredijelila još nakon obnove nezavisnosti 2006. godine. 

U okviru učešća na Specijalnom sastanku Američko - jadranske povelje (A-5) u Zagrebu 13. jula, ministar Bošković se sastao sa američkim sekretarom za odbranu, Džejmsom Matisom. Ministar Bošković je istakao da posjeta Džejmsa Matisa regionu Jugoistočne Evrope, kao i učešće na Specijalnom A-5 sastanku tokom crnogorskog predsjedavanja ovom inicijativom, dodatno ukazuju na posvećenost Sjedinjenih Američkih Državama evroatlantskoj perspektivi regiona, odnosno dodatno podržava napore zemalja A-5 u rješavanju aktuelnih bezbjednosnih izazova. 

Ministar Bošković i sekretar Matis saglasili su se da se bilateralna odbrambena saradnja dvije zemlje razvija na zavidnom nivou, što dokazuje i značajan broj zajedničkih aktivnosti. Bošković se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koje SAD, kao glavni strateški partner, pružaju Crnoj Gori u domenu razvoja nacionalnog odbrambenog sistema, te izrazio očekivanje da će dvije zemlje dodatno unaprijediti postojeću saradnju u svojstvu NATO saveznica, a posebno u oblastima modernizacije i zajedničkog doprinosa kolektivnom sistemu odbrane, imajući u vidu da bez stabilnog regiona Zapadnog Balkana nema stabilne Evrope, ni stabilnog evroatlantskog savezništva. S tim u vezi, ministar Bošković upoznao je sagovornika sa aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane, kao i planovima za dalji razvoj Vojske Crne Gore, te naglasio činjenicu da će Crna Gora, u skladu sa postojećim mogućnostima, aktivno podržati svaku inicijativu Alijanse koja ima za cilj uspostavljanje i održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti.

Sekretar Matis pohvalio je napore koje Crna Gora, kao najmlađa NATO članica, ulaže u okviru učešća u međunarodnim misijama i operacijama, te istakao da će SAD nastaviti da pružaju neophodnu podršku Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore u pogledu unaprjeđenja postojećih odbrambenih kapaciteta. Matis je takođe ukazao na činjenicu da je Crna Gora uspješno sprovela sveobuhvatne reforme koje su rezultirale uspjehom u okviru evro-atlantskih integracija, te izrazio zadovoljstvo što danas Crna Gora predstavlja ključan primjer uspješno sprovedenih reformi, kao i svojevrstan faktor bezbjednosti Zapadnog Balkana.
Na marginama Specijalnog sastanka u Zagrebu, ministar odbrane mr Predrag Bošković sastao se i sa ministrom Kosovskih snaga bezbjednosti, Rustemom Berišom. Tom prilikom, ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane i razmijenili mišljenja i stavove o trenutnom razvoju odbrambenog sektora, kao i budućoj bilateralnoj saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane. Bošković i Beriša istakli su da je zajedničko učešće u inicijativama regionalnog formata jedan od ključnih alata za uspostavljanje dijaloga i dostizanje trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Na kraju, Beriša se zahvalio na podršci koju Crna Gora pruža kroz promociju NATO politike “otvorenih vrata’’, ukazujući na neprocjenjiv značaj spremnosti Crne Gore da iskustva iz evroatlantskog procesa podijeli sa zemljama koje imaju iste spoljnopolitičke prioritete. 

mod 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?