Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brigadni general Dakić: Vojnik ne može biti ko god želi, već samo onaj koji je spreman da beskompromisno služi svojoj državi

Objavljeno: 14.07.2018. 01:37 Autor: mod
Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović danas je u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu predao zastavu Vojske Crne Gore brigadnom generalu Dragutinu Dakiću, koji je time i zvanično preuzeo dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore od brigadnog generala Ilije Dakovića.

"Snaga država ne ogleda se samo u moći upotrebe oružanih sredstava, koliko u sposobnosti održanja mira. Vojska Crne Gore biće posvećena očuvanju mira samostalno i u zajednici sa drugima, uvijek prva da pritekne i potonja da ostane" naglasio je ministar mr Predrag Bošković tokom svog izlaganja. Poručio je da nam etika nalaže, a istorija uči da pažljivo sabiramo vlastite snage u zaštiti najvažnijih državnih interesa i dodao: "Zato vojni barjak koji danas prelazi iz jedne u drugu ruku predajte sa dostojanstvom, a prihvatite s ponosom... neka se visoko leprša kako i dolikuje onima čiju tradiciju baštinimo". Zahvalivši generalu Dakoviću na poštenom i valjanom obavljanju dužnosti, poželio mu je uspjeh na novim zadacima. "Generale Dakiću.... hrastovo znamenje što Vam od danas krasi epolete obavezuje Vas da više nijeste samo svoji već i odgovorni pred strojem potomaka junaka i pred strojem otadžbine. Položena zakletva, ali i nasljeđe, Vas obavezuje da čašću i životom branite najveće vrijednosti Crne Gore, da istrajete kad ne bude snage, da ustanete kad ne bude želje i da postupate kad sumnja nadvlada nadu. Zato marširajmo punim elanom i poletom zajedno za Crnu Goru", zaključio je Bošković.

Novoimenovani načelnik Generalštaba, general Dakić, istakao je da mu nova dužnost predstavlja izuzetnu čast i obavezu. 

„Dužnost preuzimam na dan kada je vojni element nacionalne moći Crne Gore, nesumnjivo imao vrlo važnu ulogu u potvrđivanju njene nezavisnosti 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu, i istog dana 1941. godine, kada je buknuo Trinaestojulski ustanak, akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma. Postavljenje na ovu dužnost doživljavam kao veliko priznanje ali i obavezu da pružim, kako svoj lični, tako i profesionalni, maksimum“, naglasio je načelnik GŠ Vojske Crne Gore. 

On je dodao da će od pripadnika Vojske Crne Gore zahtijevati maksimalnu predanost u izvršavanju dodijeljenih zadataka i misija, uz poštovanje svega onog, ne samo definisanog zakonskom obavezom već i etikom i ljudskim vrijednostima. 

„Tražiću da poštujete načela najhumanijeg, najčasnijeg i najpatriotskijeg poziva koji ste odabrali, permanentno dokazujući da vojnik ne može biti ko god želi, već samo onaj koji je spreman da beskompromisno služi svojoj državi i njenim interesima“, kazao je general Dakić. 

General Daković je izrazio zahvalnost predsjedniku, ministru i članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost zbog ukazanog povjerenja da „kao lider vodi stroj, u periodu kada je naša zemlja već čvrsto i odlučno trasirala svoj put ka sigurnijoj budućnosti, ka kolektivnoj bezbjednosti, ka velikoj, sada već 29-članoj porodici najdemokratskijih i najrazvijenijih država svijeta“.
„A za ovih proteklih 9 mjeseci, svojski sam se trudio da ispunim svoje obećanje: da ćemo nastaviti da promovišemo Crnu Goru i njene vrijednosti, da ćemo nastojati da institucionalno odgovorimo svim izazovima sa kojima se susrijećemo na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou, te da zajedničkim snagama nastavimo da dalje unapređujemo status profesionalnih pripadnika Vojske. Kako u profesiji, tako i u društvu. Zato danas osjećam jednu veliku obavezu, da se svima sa kojima sam neposredno radio i i sa kojima sam dijelio posvećenost povjerenim nam zadacima, iskažem jedno veliko hvala“, zaključio je general Daković. 

Svom nasljedniku je poručio da mu ostavlja sistem koji mora nastaviti putem unapređenja svojih kapaciteta, uz uvjerenje da će novi načelnik, sa kolegama i saradnicima, uspjeti da realizuje sve što se od njih očekuje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?