Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Treća sjednica UO Projekta SEEIIST: Dodatno jačanje saradnje između učesnica važno za narednu fazu

Objavljeno: 14.07.2018. 02:09 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke


Treći sastanak Upravnog odbora Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope održan je danas u Skoplju. Sjednicom Odbora je predsjedavala ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović.

Sastanku su prisustvovali članovi odbora i njihovi predstavnici: g-din Ervin Demo, g-din Leander Litov, g-din Kostadin Kostadinov, g-đa Alma Hasanovic, g-din Arber Geci, g-din Baton Dushi, g-dja Mimoza Ristova, g-dja Biljana Trajkovska, g-đa Milica Golubovic Tasevska i g-đa Marijeta Barjaktarović Lanzardi.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
U uvodnom dijelu sastanka prisutne je pozdravio novoimenovani ministar obrazovanja i nauke Republike Makedonije, dr Arber Ademi, koji je ukazao na naučni, tehnološki i ekonomski značaj projekta za Region i potvrdio čvrstu podršku Makedonije ovom projektu. On je takođe pozvao sve zemlje učesnice da se ujedine i djeluju u cilju ostvarenja ovog zajedničkog projekta.

Ministarka Damjanović, aktuelna predsjedavajuća Upravnim odborom, zahvalila se domaćinu i u obraćanju ukazala na značaj kooperacije u sljedećoj, tzv. Pripremnoj, fazi projekta. Ona se opet osvrnula na višestruke benefite ovog regionalnog projekta, posebno ističući njegov značaj za mlade ljude i spriječavanje odliva talenata.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Prof. Hervig Šoper, nekadašnji generalni direktor CERN-a i posebni gost sastanka, kazao je da ovaj projekat ne podrazumijeva samo jačanje naučnih kapaciteta, tehnološki razvoj i ekonomsko osnaživanje, već da se njegova posebnost sastoji upravo u okupljanju zemalja. S tim u vezi, on je pohvalio dosadašnju dinamiku saradnje na ovom projektu u Regionu.

Upravni odbor je na današnjoj sjednici razmatrao naredne korake i zajedničke aktivnosti po pitanju Pripremne faze projekta, kao i mogućnosti finansiranja. Odbor se saglasio da je potrebno raditi kontinuirano na podizanju kapaciteta i u tom smislu već su predstavljeni finalizovani projektni prijedlozi. Na sjednici su razmatrane i opcije za prijavljivanje za različite međunarodne programe za istraživanja i inovacije.

Članovi Odbora su zaključili da je u ovoj fazi projekta najznačajnije dodatno jačanje saradnje između učesnica i posvećenost u iznalaženju svih mogućnosti koje bi mogle da doprinesu uspješnoj realizaciji projekta.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Sastanku Upravnog odbora prethodio je bilateralni sastanak ministarke Damjanović sa ministrom obrazovanja i nauke Republike Makedonije, g-dinom Ademijem. Ministar Ademi je još jednom potvrdio snažnu podršku Makedonije ovom projektu, dok je ministarka Damjanović izrazila zadovoljstvo činjenicom da je makedonska strana veoma brzo razumjela značaj projekta za Region i zahvalila se na aktivnom i posvećenom doprinosu njegovoj realizaciji.

Ministri su takođe razgovarali o sljedećim zajedničkim aktivnostima na projektu, kao i dodatnom jačanju veoma uspješne bilateralne saradnje u naučno-tehnološkoj oblasti između dvije zemlje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?