Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović: Najava MCP SPC da održi parastos Draži Mihailoviću nedopustiv je čin i za svaku osudu

Objavljeno: 15.07.2018. 19:39 Autor: mku
Povodom najavljenog parastosa nekadašnjem vodji četničkog pokreta Draži Mihailoviću, koji će služiti Mitropolija crnogorsko primorska reagovao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović:

Najavljeni parastos, koji će Mitropolija crnogorsko primorska služiti nekadašnjem vođi četničkog pokreta, predstavlja nedopustiv čin - i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta. Zanimljivo i paradoksalno - sve se dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovječne antifašističke tradicije.

Činjenica da je neko, a posebno vjerska organizacija, odlučila da stane iza događaja koji direktno narušava antifašističke vrijednosti, duboko ukorijenjene u današnjoj Crnoj Gori, ne samo da zabrinjava - već govori o njihovoj jasnoj spremnosti da provokacijama utiču na društveni kurs i temelje na kojima počiva naša država.

Najavljeni dogadjaj je, dakle, čin usmjeren protiv ideje slobode, protiv ideala kojima su u svojim borbama bili vodjeni naši preci, protiv antifašizma kao pravca koji je nezaobilazan u globalnim okvirima.

Zbog svega toga, slavljenje četničkog pokreta i njihovih vođa u Crnoj Gori, posebno kada vjerske institucije stoje iza toga, nedopustivo je i za svaku osudu. U konačnom, slavljenje Draže Mihailovića i pokreta koji je predvodio - direktno je usmjereno protiv Crne Gore. Iza toga, jasno je, stoji očigledna namjera da se naruši kult antifašizma u našoj državi i da se otvaranjem podjela, na kraju, utiče na društveni sklad i građanski karakter Crne Gore.

Ministarstvo kulture, stoga, najoštrije osudjuje održavanje najavljenog skupa, ali istovremeno apeluje na građane da ne nasijedaju na provokaciju - što taj čin, bez sumnje, jeste.

MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?