Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bošković sastao se sa guvernerom Savezne države Mejn, Polom Lepejdžom i komandantom Nacionalne garde Mejna, generalom Daglasom Farnemom

Objavljeno: 16.07.2018. 23:11 Autor: mod
Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa guvernerom Savezne države Mejn, Polom Lepejdžom i komandantom Nacionalne garde Mejna, generalom Daglasom Farnemom, koji borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Ministar Bošković istakao je da Crna Gora i Sjedinjene Američke Države, u svojstvu NATO saveznica, održavaju kvalitetne i sadržajne bilateralne odnose u oblasti odbrane. Izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne realizacije zajedničkih projekata, koji su imali za cilj unaprjeđene interoperabilnosti i razmjenu iskustava oružanih snaga dvije zemlje. S tim u vezi, ministar Bošković istakao je zahvalost Nacionalnoj gardi Savezne države Mejn na ukazanoj podršci i pomoći u okviru Državnog programa partnerstva (State Partnership Program – SPP) koji datira od 2007. godine. Bošković je dodao da je saradnja posredstvom navedenog programa umnogome doprinijela razvoju sposobnosti Vojske Crne Gore, a posebno u domenima priprema za učešće u međunarodnim misijama i operacijama, razvoju ljudskih resursa i ispunjavanju neophodnih uslova za punu integraciju u NATO.

Bošković je takođe izrazio zadovoljstvo aktuelnim projektima u okviru kojih se razvija saradnja kroz Državni program partnerstva, sa posebnim akcentom na unaprjeđenje sposobnosti za djelovanje u vanrednim i kriznim situacijama. Istakao je da će zajedničko učešće u okviru NATO ojačanog prisustva u R. Poljskoj predstavljati krunu dosadašnje saradnje Crne Gore i Savezne Države.

Ministar Bošković upoznao je sagovornike sa aktuelnim prioritetima i budućim planovima za razvoj Vojske Crne Gore, modernizaciju i jačanje crnogorskog učešća u međunarodnim misijama i operacijama. Dodatno, Bošković je naglasio da će Crna Gora nastaviti da snažno podržava NATO politiku “otvorenih vrata”, uz uvjerenje da je potpuna integracija regiona u evro-atlantske strukture preduslov za očuvanje dugotrajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima.

Guverner Lepejdž izrazio je zadovoljstvo podovom ostvarenih uspjeha u okviru Državnog programa partnerstva, te dodao da su Oružane snage Mejna i Vojska Crne Gore, kroz razmjenu iskustava i organizaciju zajedničkih vježbi i aktivnosti, uspostavile neraskidivu sponu koja obavezuje dvije zemlje da jačaju sveobuhvatnu bilateralnu saradnju. Lepejdž je čestitao ministru Boškoviću na postignutim rezultatima i reformama, uz uvjerenje da je Alijansa dobila još jednog pouzdanog i kredibilnog saveznika.
Guverner Lepejdž je dodao da će Nacionalna garda Mejna nastaviti da snažno podržava budući razvoj Vojske Crne Gore kako bi bila u stanju da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima.

Sagovornici su se usaglasili da je u okviru Državnog programa partnerstva neophodno dalje unaprijediti bilateralnu saradnju i u civilnom domenu.

mod
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?