Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mitropolija crnogorsko primorska manipulacijama ponižava identitet svih nas

Objavljeno: 17.07.2018. 04:50 Autor: mku
U vezi sa saopštenjem Mitropolije crnogorsko primorske, Ministarstvo kulture koristi priliku da se obrati sljedećim reagovanjem:

Bez težnje da pretjerano polemišemo sa stavovima u kojima je predstavljen sasvim upitan splet nasumično izabranih, u najvećoj mjeri netačnih podataka, uz pokušaje omalovažavanja države, njene istorije i gradjana, vjerujemo da upravo Mitropolija crnogorsko primorska jasno pokazuje na koji se način, manipulišući, ponižava identitet svih nas.

 Jasno je kako je sjutrašnji dogadjaj iza kojeg oni stoje - sve osim afirmacije crnogorskog identiteta i bilo čega što ima veze sa crnogorskim kulturnim bićem. Četnički pokret niti je dio crnogorskog identiteta, niti je dio antifašističkog pokreta. 

Poistovjećivanje zelenaškog pokreta i borbe za nezavisnost Crne Gore po njenoj okupaciji sa četničkim pokretom - još je jedna provokacija koju upućuje Mitropolija crnogorsko primorska. Na takav stav teško je dati komentar koji bi bio u granicama primjerenog - no, po romansiranoj verziji “istorije” koju predstavlja Mitropolija crnogorsko primorska, ispašće kako je i sam Draža Mihailović bio borac za slobodu Crne Gore.

 Ne, cijenjeni predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske, vi obmanjujete - niti je četnički pokret bio slobodarski, niti je Draža Mihailović vodio prve antifašističke ustanke. U taj je ustanak, prvi, krenuo upravo crnogorski narod - na datum koji ste ovog puta pokušali da unizite organizovanjem parastosa ličnostima koje istorija ne pamti ni po čemu dobrom. 

Ne želimo da slušamo vaše verzije istorije. Jer, vaša tumačenja istorije i mitomanija ovim prostorima nijesu donijeli ništa dobro. Prema tome, nama ostaje da još jednom pozovemo gradjane na suzdržanost, da ne odgovaraju na još jednu u nizu provokacija, jer je Crna Gora uvijek imala razumijevanja - pa čak i za one koji u kontinuitetu podrivaju sve što jesu vrijednosti naše države i društva. A jedna od ključnih, temeljnih - jeste upravo antifašizam.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?