Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Drljević na sjednici POSP-a: Obaveze na putu prema EU prioritet državne administracije

Objavljeno: 17.07.2018. 13:26 Autor: KEI
Crna Gora je, pored svih izazova, zadržala lidersku poziciju u pregovorima sa Evropskom unijom i realizacija obaveza iz evropske agende ostaće prioritet crnogorske administracije, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na 15. sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore (POSP).

KEIDrljević je, govoreći pred poslanicima crnogorskog i evropskog parlamenta, podsjetio da je POSP jedan od ključnih parametara uspješne i kvalitetne saradnje između Crne Gore i EU, posebno u segmentu parlamentarnog dijaloga u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

Naveo je da su novi institucionalni okvir vođenja pregovara i formiranje Kancelarije za evropske integracije jasan pokazatelj odgovornosti i potpune posvećenosti Vlade Crne Gore usvajanju evropskih standarda i vrijednosti, kao i kreiranju boljeg života i sigurnije budućnosti za građane Crne Gore. „Imajući u vidu trenutnu fazu pregovaračkog procesa, jasno je da je pred ovim timom ozbiljan posao, uz ključnu saradnju svih aktera. Realizacija obaveza iz evropske agende je prioritet svih segmenata državne administracije“, rekao je Drljević.

Istakao je da je Crna Gora trenutno najnaprednija zemlja regiona u pregovaračkom procesu, sa otvorenih 31 od 33 poglavlja i privremeno zaključenim pregovorima u tri poglavlja, koja se u pristupanju EU rukovodi kvalitetom reformi, a ne brzinom, uz očekivanje da će njen napredak biti vrednovan shodno rezultatima.

Prema njegovim riječima, sprovođenje neophodnih reformi, kako iz domena vladavine prava, tako i ekonomske i finansijske stabilnosti, podstičući rast i razvoj Crne Gore, potvrda su evropske orjentacije Crne Gore. „Pokazali smo da su politička stabilnost, ekonomski kriterijumi i konstruktivna uloga u regionu, pored svih izazova, učinili da zadržimo lidersku poziciju u pregovorima“, dodao je glavni pregovarač Drljević.

Poručio je da je Crna Gora spremna za snažne iskorake kada je u pitanju kvalitet cjelokupnog procesa integracije i zaokruživanje reformi koje će našu državu odvesti u EU.

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?