Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vazduhoplovstvo VCG spremno za gašenje požara helikopterima

Objavljeno: 17.07.2018. 20:02 Autor: mod
Piloti Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore završili su letačku obuku u Sloveniji za gašenje požara upotrebom vedra za nošenje vode.

Četiri pilota, dva inžinjera i četiri mehaničara uspješno su završili obuku koja se sastojala iz dva dijela: teorijski koji je realizovan u maju u Vazduhoplovstvu VCG i letački dio koji se realizovao u 151 Helikopterskoj eskadrili od 08. do 13. jula ove godine. Piloti su obučeni za gašenje požara zahvatanem vode iz rijeke, jezera i bazena. Obuka je okončana polaganjem ispita, tokom koga su piloti VCG pokazali visok nivo usvojenosti svih elemenata leta u ovoj izuzetno zahtjevnoj operaciji. Kako bi se precizno zahvatala i izbacivala voda pored pilota, u sastav posade za gašenje požara ulaze i tehničari letači. Dva inžinjera i četiri mehaničara takođe su uspješno zavrsili praktični dio treninga za letače za gašenje požara sa helikopterom Bell 412EP. Ovim Vojska Crne Gore ima spremne dvije posade koje bi se u slučaju potrebe mogle upotrijebiti za gašenje požara.

Takođe, ove dvije posade spremne su za transport ljudstva i robe, nošenje podvesnog tereta i operacije traganja i spašavanja.

mod mod mod mod
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?