Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana sjednica Savjeta za prava djeteta

Objavljeno: 17.07.2018. 20:08 Autor: mrss

Danas, 17. jula 2018. godine, u Dječjem domu „Mladost“ u Bijeloj održana je sjednica Savjeta za prava djeteta, kojom je predsjedavao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Direktor direktorata za socijalnu i dječju zaštitu, Goran Kuševija, upoznao je članove Savjeta sa procesom reforme sistema dječje zaštite koju već nekoliko godina intenzivno sprovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Direktor Dječjeg doma Vladimir Delić predstavio je Plan transformacije Dječjeg doma. Realizacija Operativnog Plana transformacije se privodi kraju, dok uskoro treba da počne sa radom prva SOS linija za djecu, kao i sklonište za djecu žrtve nasilja u porodici.

Članovi Savjeta su upoznati sa preporukama Komiteta UN za prava djeteta koje su dostavljene nakon odbrane drugog i trećeg periodičnog izvještaja Crne Gore o primjeni preporuka Komiteta, na sjednici koja je održana 18. maja ove godine u Ženevi.

Delegacija Crne Gore koju su činili predstavnici resornih ministarstava koja se bave problematikom zaštite djece je veoma uspješno predstavila izvještaj naše države. Komitet je pozdravio podnošenje izvještaja kao i konstruktivni dijalog koji je vođen sa našom delegacijom.

Članovi Savjeta su takođe upoznati sa Izvještajem o realizaciji Strategije prevencije i zaštite djece od nasilja sa Akcionim planom za 2017. godinu, koju je pripremila intersektorska radna grupa i koji treba Vlada Crne Gore da usvoji u toku trećeg kvartala ove godine. Nakon usvajanja Izvještaj o sprovođenju Strategije biće dostupan javnosti na sajtu Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Savjet za prava djeteta donio je zaključak da se podrži mala kućna zajednica za djecu bez roditeljskog staranja u Bijelom Polju, kao i da je potrebno da se ove organizacione jedinice finansiraju sa centralnog nivoa.

Savjet je takođe podržao i politiku Ministastrstva rada i socijalnog staranja da se insistira na licenciranju nevladinih organizacija.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?