Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan drugi radni sastanak povodom realizacije BLUE LAND projekta

Objavljeno: 17.07.2018. 20:41 Autor: MPRR
MPRRMPRR
Partneri na Projektu BLUE LAND koji realizuju Crna Gora, Italija i Albanija, u oblasti ribarstva, s ciljem uspostavljanja zajedničkog modela upravljanja priobalnim i morskim biodiverzitetom, njegove zaštite i održivog korišćenja, održali su drugi radni sastanak u Porto Muzeju Tricase, Italija

Cilj održanog sastanka u Međunarodnom centru za napredne mediteranske agronomske studije (CIHEAM) bio je razmjena iskustva i usklađivanje naučnih i tehničkih znanja između partnera na projektu. Ovaj radni sastanak je prvi korak u kreiranju prekograničnog modela upravljanja i zaštite morskim i priobalnim resursima projektom prepoznatih teritorija koji će dalje voditi ka kreiranju i prepoznavanju „plavih oaza“ u Otranto-Santa Maria di Leuca - Italija, Himara-Porto Palermo-Albanija, područje rijeke Bojane - Crna Gora.

Na sastanku su utvrđeni koraci za dalji razvoj projekta. Ocijenjeno je potrebnim utvrditi ciljane oblasti koje će biti identifikovane na osnovu ekoloških i socio – ekonomskih karakteristika. Oblasti će biti precizno mapirane od strane projektnih partnera, što će omogućiti strateško postavljanje naknadnih upravljačkih aktivnosti i uključivanje odgovarajućih zainteresovanih strana koje će zauzvrat osigurati široko učešće u procesu. Takođe, eksperti na projektu su predstavili i nove pristupe za izradu plana upravljanja za područja obuhvaćena projektom, kao i potrebu za Web GIS platformom kako bi rezultati projekta bili dostupni svim zainteresovanim stanama i građanima.

Projekat pod nazivom „Zajednički participativni model upravljanja i instrument za zaštitu i očuvanje priobalnog i morskog biodiverziteta i unaprijeđenje održivog korišćenja morskih obalnih resursa – BLUE LAND“ dio je INTERREG IPA II prekograničnog programa saradnje tri zemlje. Zvanično, realizacija projekta počela je početkom maja.

Ispred Crne Gore, partneri u ovom trilateralnom projektu su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Direktorat za ribarstvo i Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora iz Kotora.

Cilj projekta je definisanje, razvoj i implementacija zajedničkog modela upravljanja i alata usmjerenih na zaštitu biodiverziteta i održivo korišćenje morskih i obalnih resursa putem aktivnosti participativnog upravljanja čiji je cilj uključivanje i podizanje svijesti o lokalnim priobalnim zajednicama.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?